Юксел Кадриев: Водещият трябва да влезе в обувките на зрителя, докато му поднася фактите

За дълга към зрителите, новинарския стол и новата страст към поезията водещият на bTV Новините говори пред „Всичко за семейството“

Реклама

„Юксел Кадриев се превърна в емблема на bTV Новините и е един от най-дългогодишните водещи в българския ефир. За повече от 6 000 часа новини в ефир и след водене на едни от най-инфарктните извънредни емисии, казва, че единственото и основно правило, което винаги го е ръководело, е зрителят да бъде максимално добре, обективно и навреме информиран.“

С тези думи журналистът Пепа Йорданова започва интервюто си с Юксел Кадриев за в. „Всичко за семейството“. Откъс от разговора им можете да прочете по-долу:

Как си съжителстват новини и рими?

Като Ин и Ян. Едното компенсира или по-скоро балансира другото. (Смее се)

Кога започнахте да пишете стихове, какво ви провокира?

Когато нещо ме разтърси силно. И за съжаление или за щастие, в повечето случаи, болката е тази, която вади стиховете навън. Но в крайна сметка по-важно е това, което излиза на бял свят, защото то е, което докосва хората.

Ще познаем ли друг Юксел в стихосбирката?

Със сигурност ще видите нещо, което не познавате, и нещо, което дори не сте и подозирали, че съществува. Познавате Юксел Кадриев, онзи от новините, но не и Юки, както ме наричат близките и приятелите ми. Името ми означава буен поток, и смятам, че характерът ми напълно му отговоря. Много се надявам, че стиховете ми ще ви харесат и ще се разпознаете в тях, защото всичко написано е изживяно и преживяно. Има много болка и любов, но има и много надежда. Няма да сгрешите, ако си отворите бутилка хубаво вино, докато четете стиховете.

Какво не знае зрителят за водещия на новините?

Не знам какво знаят, за да знам какво не знаят, но със сигурност съм най-обикновен човек, който има същите грижи, вълнения и щастливи моменти, както всички останали нормални хора.

С какво новините на bTV са по-различни?

Със сигурност заради Виктория и Юксел. (Смее се) Много добре се сработихме и обменът на енергия не е само между нас двамата, а между нас и зрителите. На всичкото отгоре имам лукса да работя с най-образования журналист в българския ефир. С такава подкрепа имам свободата да се чувствам спокоен, особено по време на извънредни емисии. Например, извънредната емисия от лятото на миналата година, която се превърна в тричасово извънредно студио, в което отразявахме на живо първия голям протест срещу тогавашното правителство. Благодарение на годините опит, на всички в студиото, на всички в апаратната и на репортерите и операторите на терен, на високия адреналин и на пресечната точка между ситуация и рутина, се справихме като екип и зрителите го оцениха.

bTV Новините са различни също и най-вече благодарение на отношението на нашата публика - хората, които повече от 21 години ни допускат в домовете си, разчитат на нас в трудни моменти и ни вярват. Именно доверието е най-ценното и отличителното за нюзрума на bTV. Новите технологии също много ни помагат. Хилядите сигнали, които получаваме от всички краища на страната, говорят много - хората разчитат на нас и виждат в bTV надеждата за справедливост, която понякога им изглежда изгубена. Повярвайте, това е огромна отговорност и всички - пред и зад камерата, се стремим не просто да си вършим работата професионално и обективно, но и да бъдем достойни за това доверие и утре.

Какво е недопустимо за един водещ на новини?

Недопустимо е да не отдаваш нужното внимание и отношение към зрителите. Водещият, а и всеки един репортер, оператор, въобще всеки който е зает с процеса на правене на новини, трябва да може да влезе в обувките на зрителя, докато му поднася фактите. Дори когато съобщаваме лоши новини, хората трябва да разбират защо са важни. Част от тази отговорност е и да бъдем абсолютно безпристрастни.

Кои са моментите в кариерата ви, когато ви е било най-трудно да съобщите новина?

Не са един или два и много зависи от деня, от съответния информационен поток. Но едно от най-трудните неща е да съобщиш за нечия смърт, още повече на дете. Или за някого, който е бил част от емоционалния ти свят. Стоянка Мутафова, например, Татяна Лолова, Стефан Данаилов, Калоянчев... Все хора, които са те разплаквали до сълзи. Хора, които с изкуството си са те карали да забравяш злободневните неща, правили са те щастлив, когато си ги гледал на театралната сцена или на големия екран, и изведнъж... Добре че поне филмите им остават и така споменът продължава да се предава.

А кога сте се радвали заедно с новината?

Има и такива моменти в работата, слава Богу. Съвсем наскоро се почувствах особено горд, че са създали шрифт, с почерка на Васил Левски. Намирам за много красиво, че някой се е сетил да направи подобно нещо.

Телевизията и журналистиката ли бяха детската ви мечта?

Не, но телевизията избра мен. И честно казано не се съпротивлявах. Нещата просто се случиха.

По повод Деня на детето и рождения ден на bTV водихте новините с деца. Какво е чувството да предавате от опита и знанията си и как реагираха малките ви колеги?

Те много се вълнуваха, а и ние заедно с тях. Заредиха ни с много позитивна и чиста енергия. Много се надявам съветите, които им дадохме с Вики, да са им полезни и да си спомнят за тях в точния момент.

Изкушавали ли са ви с предложение от други телевизии?

Да, но bTV Новините са най-високият пиедестал в България, за което се радвам, че имам скромен принос. Имаме и най-високия дял на обществено доверие, и съм щастлив, че съм част от това.

Популярността пречи ли, ощетява ли личния живот?

Не смятам, че пречи. Напротив. Прави личния живот още по-личен, и му придава още една нотка на неприкосновеност. Помага да осъзнаеш колко ценно е личното пространство. Прави го още по-стойностно. От друга страна, обаче, забравяш за комфорта на анонимността.

А помагала ли ви е някога?

Това е монета с две страни, но повече помага. Още по-добре, ако помага да помагаш на другите.

Юксел Кадриев е роден на 27 март 1973 г. в град Оряхово. Завършил е НАТФИЗ със специалност "Публична реч". Телевизионната му кариера започва през 1998 г. като водещ на новини в тв "Ден", после преминава в "Нова". През 2003 г. се присъединява към екипа на bTV. Оттогава знам, че bTV е моето място, а през годините се превърна и във втори дом, споделя Юксел. През 2021 г. Юксел издава първата си стихосбирка "Намираш. Губиш. Получаваш". Тя е под редакцията на големия Михаил Белчев и разкрива голямата любов на водещия на bTV Новините - писането. Юксел има дъщеря Габриела.

Цялото интервю с Юксел можете да прочетете в актуалния брой на вестник „Всичко за семейството“.

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама