Кристина Газиева: Германия ме научи на точност, но страстта към телевизията ме мотивира да остана в България

Изявеният репортер на bTV e посланик на проекта „Кариерен Кошер“ 2019, посветен на младите български специалисти

Реклама

Кристина Газиева е сред топ репортерите на bTV Новините. Тя получава бакалавърска степен по „Комуникационни науки“ в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия. След като се дипломира се връща в България за 3-месечен стаж в bTV, където още през първия месец създава първия си авторски репортаж. Това е моментът, в който плануваното повторно заминаване за Германия отпада. От тогава до днес Кристина Газиева е носител на множество награди, сред които наградата за най-добър здравен репортер на годишните награди „Даниела Сеизова – в името на живота“. През 2017 г. и 2018 г. Кристина е носител и на голямата награда от конкурс, посветен на борбата с Хепатит С, за обективно отразяване на проблемите на болните. Тази година журналистката беше отличена и сред „Достойните българи“ на "24 часа" - за репортажите си, с които помогна на 9-годишния Стефан Радойчев, който страда от спинална мускулна атрофия, да продължи лечението си в Румъния.

Кога и как реши да се занимаваш с журналистика?

Още в ранните си ученически години знаех, че ще се занимавам с журналистика. Колкото и клиширано да звучи, за мен тя наистина е не просто професия, а кауза. Не е нужно да се двоумиш дали искаш да бъдеш журналист или да упражняваш друга професия. Ти просто знаеш накъде отива твоят път. Отдаваш се изцяло.

На какво те научи времето, прекарано в Германия?

Научих се на дисциплина и точност. Да бъда отговорна към ангажиментите си, да бъда самостоятелна. Това са едни от най-ценните години в живота ми. Учиш се да се интегрираш в чужда среда, да се опитваш да бъдеш точно толкова добър, колкото са самите германци.

Защо реши да се развиваш в България?

Не бях взела категорично това решение. Върнах се през 2012 г. с идеята да изкарам един 3-месечен стаж в bTV, след което отново да се върна в Германия. Но динамичното ежедневие и страстта към телевизията ме накараха да остана и след стажа. Реших, че има какво да дам на моята страна и че ако все повече млади хора се връщаме, тя рано или късно ще промени облика си към по-добро. Не съжалявам за избора си. Тук не е по-трудно от Германия или Франция. Нито пък е по-лесно. Навсякъде трябва да се доказваш, но въпросът е къде се чувстваш по-добре.

На коя личност от професията се възхищаваш?

На моя колега Светослав Иванов и на неговия различен почерк, който го отличава като журналист. Доказва, че с не-нападателност, но със знания и увереност можеш да бъдеш добър журналист и да поставяш правилните въпроси.

Възхищавам се и на Антон Хекимян, който е динамичният и неуморим журналист, който може да разказва истории, хващащи за гърлото, и същевременно да задава важните, неудобни въпроси. В екипа ни се гордеем с много доказани професионалисти и всички те заслужават уважение за усилията, които полагат, за да стигат до истината.

Как намираш историите за репортажите си или те намират теб?

Взаимно се намираме. Често ми пишат в социалните мрежи, обаждат ми се, зрители ни изпращат идеи, сигнали, информация. За което съм благодарна, защото по този начин успяваме да разкажем истории, които иначе биха останали скрити. Спомням си как миналата година една позната ми писа във Фейсбук – преди дни е било дипломирането на лекарите в Медицинския университет във Варна. На това дипломиране се появила млада лекарка в инвалидна количка, водена от сестра си близначка, която също завършва медицина.

Оказа се невероятна история за обичта между две сестри, за препятствията, които ти се струват непреодолими, но накрая виждаш, че можеш да надминеш и себе си. Често тези разтърсващи истории остават в сянка, защото героите отказват да застанат пред камера. След дълги разговори, двете сестри лекарки се съгласиха да разкажат историята си пред мен. Ето защо благодаря на всички, имали смелостта, да застанат с лицето си пред камера и да разкажат за своите трудности. Д-р Дария Бояджиева и д-р Василена Бояджиева, благодаря ви за доверието още веднъж! (Усмихва се.)

Каква е разликата между обучението в Германия и в България през погледа на Кристина Газиева? Какво е необходимо, за да се подобри свободата на словото у нас, и коя история от репортаж никога няма да забрави? Цялото интервю с репортера на bTV Новините можете да прочетете тук.

Ако все още не сте го направили, регистрирайте се за Кариерен Кошер“ 2019 – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит в чужбина.

ПОСЛЕДНИ

Реклама