Смъртоносни капани дебнат в храната

Захарта изобщо не е най-лошото нещо, което консумираме

Реклама

Известно е, че прекомерната употреба на захар е вредна за здравето. Но има и доста по-лоши неща от нея. Ето кои са те.

Соматотропин - това е изкуствен хормон за растеж при кравите. Има го във всички млечни продукти. Млякото, което съдържа този хормон, има и много IGF-1. Това е подобен на инсулина фактор за растеж, който до голяма степен е свързан с развитието на рак на гърдите, простата и дебелото черво.

Мононатриев глутамат - това е амино-киселинна/вкусова добавка за дресинги, замразени храни и пр. Той е класифициран като екзитотоксин, който въздейства на нервните клетки. Глутаматът убива мозъчни клетки и е вероятен причинител на нервологични смущения, освен това може да стимулира глада и да причини надебеляване.

Олестра - това е мастен заместител, който добавя мазнини, калории и холестерол към продуктите. Списание TIME го нарече “едно от 50-те най-лоши открития на всички времена”. В наши дни Proctor & Gamble сега добавят към Олестра витамини A, E, D и K, защото преди тази добавка е изхвърляла тези витамини от организма. Което не значи, че Олестра е станала по-полезна.

Аспартам - изкуственият подсладител също е екзитотоксин, но може и да е канцерогенен. Аспартамът е 10 процента метанол, който тялото разлага на мравчена киселина и формалдехид. И двете са токсични.

Калиев бромат - тази форма на бромид се използва като набухвател в печените продукти като хляб. Понякога е използван като антисептик в пастите за зъби. Забранен е в Европейския съюз, Канада и други страни, защото причинява рак при животните. В Калифорния продуктите, които го съдържат, задължително трябва да съдържат обяснение, че могат да доведат до развитие на рак.

Високофруктозен царевичен сироп - този сироп прави децата дебели, а при възрастните причинява артрит, сърдечно-съдови заболявания, повишаване на триглицеридите и пр. Освен това, най-вероятно се прави от генно-модифицирана царевица.

Серен диоксид - много токсичен, но въпреки това е съставка в бирата, газираните напитки, сушените плодове, плодовите сокове и др. Диоксидът унищожава витамин B1 и E, сваля кръвното, създава бронхиални проблеми и може да доведе до анафиликтичен шок.

Бутилхидрокситолуен - оксидантитът се използва, за да удължи годността на продуктите. International Agency for Research on Cancer го счита за вероятно канцерогенен, а в Калифорния “вероятно” липсва в определението.

Натриев нитрит - слага се в колбасите, вместо сол. С тази добавка месото става опасно, защото може да доведе до рак.