4K vs. HD: ето разликата

Има много и спорове относно смисъла от използването на 4K телевизори и фотоапарати

Реклама

Има много и спорове относно смисъла от използването на 4K телевизори и фотоапарати. Затова от технологични сайт Mashable са си направили труда да вземат една камера Canon EOS 1D C и да заснемат сравнителен материал. Видеото по-долу илюстрира разликите между 4K и HD видео.

Тъй като гледате това видео в YouTube (и вероятно не на 4K монитор), визуалните разлики ще са повърхностни, даже незабележими. Но какво става, когато образът бъде увеличен пет пъти? Истината е, че няма как да не видите разликата в по-голяма яснота на 4К картината.

*4K обозначава резолюция в цифровата кинематография и компютърна графика, съответстваща на 4096 пиксела по хоризонтала. За разлика от резолюцията в телевизията, определяща се от броя редове и броя елементи на изображението по вертикала, в кинематографията разрешаващата способност се определя по дългата страна на кадъра. Такъв принцип в цифровото кино е избран поради наличието на различни стандарти на съотношение на страните на екрана. Хоризонталната резолюция е постоянна, докато вертикалната се променя според височината на кадъра.