Реклама

Всички сме го изпитвали - ако нарежем даже половин глава лук, сълзите в очите ни напират. Обаче трябва да знаете, че тук няма никакво място за тъга. Сълзите, които потичат в кухнята, когато режем лук, се оказват изключително полезни за тялото ни. Те пречистват слузните ни каналчета и правят една бърза "обща дезинфекция" на очите. И понеже сме в разгара на лятото, а вкусният български лук вече е готов, днес ще ви разкажем за една лучена градина, която се намира край пловдивското село Милево и е част от кампания BILLA Градини. Обработват я Георги Траков и екипът му, които се гордеят със страхотния български лук, който произвеждат.

Снимка: pixabay

Тайната на вкусния лук
За да бъде истински вкусен лукът, Георги Траков споделя, че трябва малките луковици да се засадят в земята още в края на есента. Там те прекарват зимата, а напролет поемат живителните сокове на събуждащата се природа, веднага щом снегът се вдигне. Трябва да минат няколко месеца, за да могат главите да се налеят и луковиците да станат сочни. В края на юли те са току-що извадени от земята - сочни и хрупкави. Ето защо и лукът е следващият зеленчук, който е на фокус в кампанията BILLA Градини. Полето край село Милево, което Георги Траков е засадил с лук, е част от проект, който цели отглеждането на зеленчуци с намалена употреба на пестициди (вижте повече за Програмата за намаляване на пестицидите на www.billa.bg). Специални експерти, изпратени от BILLA, са помогнали на Георги и екипа му лукът в градините му да расте максимално чист и полезен.

Снимка: pixabay

Не го подминавайте
Често поръчваме салатата без лук, когато сме на заведение, а когато го видим на щанда със зеленчуците - подминаваме този така полезен миризливец. Това обаче е грешка. Диетолозите и феновете на здравословното хранене припомнят, че хората консумират лук от почти 6000 години. Причината? Той е полезен. Лукът има силно антисептично действие, убива куп вредни микроби както в храната, така и в устната кухина, и не на последно място - той е едно истинско витаминно депо в средата на лятото. И понеже сме свикнали да мислим, че най-много витамин С има в портокалите, то е време да оборим тази теза. Грешите, ако смятате, че под жълтеникаво-оранжевите люспи на лука няма витамин С. Но той не е единствен. В луковицата се съдържат и витамин В, както и фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и много фибри. Последните пък са първите приятели на плоското коремче, не го забравяйте.

Снимка: pixabay

От градините на BILLA до лятната салата
Вкусен, полезен и с онзи примамващ аромат, който ни напомня на къщата на баба от детството, българският лук, който можете да намерите на рафта в BILLA, идва директно от плодородната градина на Георги Траков и е с 0 пестициди (вижте пробите тук). Ако пък се чудите как да го приготвите, оставете салатите за аматьорите. Направете дъхава френска лучена супа, поръсете задушения с масло лук с щипка захар и се насладете на това истинско удоволствие за сетивата. И един трик, който знаем от баба - ако искате да имате свежи зелени листа лук целогодишно - просто си вземете няколко глави зрял лук, натопете ги във вода и съвсем скоро ще можете да си откъснете свежи пера от личната ви "домашна градина". 

Снимка: pixabay

Тагове: BILLA

.