Реклама

От основаването си през 1995 г. през eBay са продадени над 3 милиарда стоки. Онлайн аукционът дава шанс на капитализма да се разгърне в най-откачената си светлина - сред продуктите, които ще намерите там, има някои наистина странни обяви. Веднъж на сто години обаче може да се случи така, че именно в рамките на най-голямата световна гаражна разпродажба, да откриете нещо наистина безценно. Ето някои от най-изумителните продукти, които са продавани в сайта:

1. Писмо, собственоръчно написано от Алберт Айнщайн

 Начална цена: $3 милиона 

Продадено за: $3,000,100

През 1954 г. великият физик написал спретнато и подробно писмо до философа Ерик Гуткинд, в което Айнщайн защитава вижданията си за етиката, религията и човешката природа. Близо шест десетилетия по-късно и благодарение на появата си в eBay, то става малка медийна сензация.

2. Оригиналният надпис-табела "Hollywood"Начална цена: $300,000

Продадено за: $450,400

“Надявам се спечелилият търга да има вълнуващи планове за своята нова придобивка" - казва обявилият я за продан Дан Блис. Знакът е направен през 1923 г. и "гледа" Лос Анджелис, докато не го заменят с по-нов през 1978 г. Оригиналният "Холивуд" най-накрая намира нов собственик през 2005 г.

3. Парченце от МарсНачална цена:$450,000

Продадено за: $450,000

Какво представлява марсиански метеорит, питате се вие? Това е парче скала, формирало се на Червената планета, изхвърлено в космоса от астероид или комета, което някак е успяло да кацне на Земята. Както вероятно се досещате и сами, шансовете това да се случи са, ами, космическо малки. Всъщност от всички 60 000 метеоритни частици, познати на науката, само 132 идват от Марс. Фрагмент от една от тях е продаден на търг през 2003 г.

4. Нов вид морски таралежНачална цена: $9.50

Продадено за: $138.00

 

Обагрено в топли нюанси на кремаво и лилаво, морският таралеж Coelopleurus exquisitus е забележително животно. Невероятно, но факт - биолозите не откриват този вид чрез старателно изследване на морската шир. Вместо това го откриват в eBay. Саймън Копърд от Националния исторически музей в Лондон и негов колега установяват, че продаваният таралеж, обявен от колекционер, прозилиза от вид, непознат на науката до тогава.

5. Тосканското село PrataricciaНачална цена:$5 Million

Продадено за:$3.1 Million

На 35 километра от Флоренция, в Pratariccia има 25 къщи, разпръснати на 20 акра земя. Според думите на кмета на квартала собственикът на земята опитал да я продаде неколкократно и в продължение на години, но получил интерес, едва когато пуснал имота си в eBay. Новата тактика се отплатила, но пък човекът получил цели 1,9 милиона долара по-малко, отколкото искал в началото.

6. Град Бриджвил, Калифорния

Начална цена: $750,000.00 (първоначално)
Статус: Продаден два пъти 

“Получавате цял работещ град" - пише в обяватаот 2002 г. "с магазини, дърводелски бизнес, тръбопровод, газифициран и с електричество... С правилното развитие, Бриджвил може да стане икономически извор на финанси и е с потенциал да увеличи капитала си с времето и поколенията." Най-нахъсаният купувач щял да получи собствен пощенски код - 95526. Анонимен бизнесмен спечелил търга, като платил впечатляващата сума от 1,77 милиона долара, но се отказал, когато посетил Бриджвил и видял за какво става дума в действителност - напуснати бараки, били някога домове. Въпреки това градът намерил нов купувач в същата година, който продължил да пуска отново обявата за повторна продажба и успял да пробута земята отново през 2006 г. - този път Бриджвил струвал 1,25 милиона долара. След това собственикът отново се сменя, но този път без помощта на eBay.

 7. Смисълът на животаНачална цена: $0.01

Продаден за: $3.26

Мъж-мистик от Северна Каролина решил да пробва стратегия, взета назаем от "Монти Пайтън" и през 2000 г. пуска обява: "Открих причината за нашето съществуване и ще бъда щастлив да споделя тази информация с този, който плати най-много за нея." От тогава насам обаче нито той, нито купувача са се появили в публичното пространство, за да разкрият какво наистина знаят.

Междувременно забавните "продукти" не спират до тук. Преди време имаше обява, която продава българското правителство - отново в eBay. Дали някой го е купил, това не се наемаме да коментираме.