S.A.R.S. се подариха на София

Концерт 250 на младата сръбска група се превърна и в един от най-великите им

Реклама

Името “Маймунарника” за текущата генерация негови посетители вероятно се свързва с етимологията на идиома “правя се на маймуна”. Някогашното обиталище на малки сладки маймунки в днешни дни е постоянна среща за копнеещи за живот граждани на нощна София. В компанията на музикалната програма, организирана от текущите арендатори на парковата зона – клуб “Строежа”, копнежът за живот се превръща в нещо много повече. В копнеж за истински живот. Със сигурност над 1000-та души, които посетиха снощния концерт на младата сръбска група S.A.R.S., си тръгнаха от среднощния парк с повече от добро настроение.

S.A.R.S. идват за втори път в София. Предишното им посещение в клуб “Строежа” е изненадващо добре прието от публиката – групата съществува от 2006 година и до участието си през пролетта има два албума. Но може би разковничето за претъпкания бар в Студентски град се корени в изгарящото желание на местната публика да се забавлява и да получава автентична музика – каквато местната сцена, неясно защо, често отказва да създаде.
След гастрола си в София издадоха още един алубм – Kuca casti, от който във вчерашната нощ изпълниха няколко парчета, но най-запомнящо се “Ti, Ti, Ti” - ведра, свежа, млада и красива любовна песен, в която не се пее за вълните и морето, за първи път от векове.
S.A.R.S. са революционна група във всяко едно отношение. Като начало, сегашният им състав има малко общо с първоначалната формация, записала епичната “Буджав лебац” (Клисав хляб), катапултирала групата към славата през 2006 година. Това, което S.A.R.S. прави, би прозвучало като кощунство за българската музикална сцена – те публикуват първата си песен за свободен даунлоуд, както правят в последствие и с целите си албуми. Пиратство или не, групата генерира приходи с концерти – този в София беше номер 250, както обяви от сцената вокалиста Жарко Ковачевич – Жаре. Характерът на музиката им обаче е далече от комерсиален – за разлика от българската музикална общност, която генерира ден след ден хит след хит, посветен на несбъднато щастие и материална любов с ланци, MINI-та и пичета по бельо, което оставя твърде малко скрито за съзнанието, S.A.R.S. се ангажират социално и политически с действителността. Текстовете на “Perspektiva” (след “клисавото хлебче” безспорно най-големия им хит), “Тo se rade” (Това правят) или “Ratujemo ti i ja” (Воюваме аз и ти) са цинично весел реквием за невъзможния наш лукс да живеем добре, въпреки себе си. Всичко това е смесено с напредничав, отпускащ и свеж звук от реге, духови инструменти и задължителния етно елемент, за да знаем все пак откъде тръгваме, за да стигнем където и да е.
Концертът в “Маймунарника” представи на S.A.R.S. българската публика в най-добрата й светлина – бурна, шумна, млада, красива и копнееща за още. След четвъртия бис ние решихме все пак да се приберем заради изливащия се летен дъжд, но групата продължи да пее за френетично останалите до край истински фенове. Жаре не спираше да благодари на публиката и видимо се забавляваше – а по коментарите в Youtube разбираме, че сме били и “предобри”. Не – хвалим пуно ние, S.A.R.S.!