Търкалящ се камък, since 1943

Честит рожден ден на мистър Рокенрол - Мик Джагър

Реклама

Днес Мик Джагър става на 70 години, което е добра новина за всеки музикален фен. Вокалистът на The Rolling Stones е един от хората, които въведоха рокенрола в медиите и така тази музика стана достъпна за милиони хора по света.

Специфичните му движения на сцената, вродената артистичност и неоспоримата неуморност направиха така, че Мик Джагър вече 50 години да е флагман на рок музиката. Днес Rolling Stones с Джагър продължават да издават албуми и да правят световни турнета с такава енергия, че остава усещането, че сър Мик ще надживее всички ни.

По случай рождения ден на легендарния вокалист ви предлагаме няколко интереси факта от живота му:

През 1972г., когато е на 29 години, Джагър казва: “Няма да правя турнета, когато стана на 50”. През 2013г. Джагър вече е на 70 години и изглежда, сякаш ще му трябват още два пъти по толкова, докато му омръзне да е на сцената.

Днес той може да вдигне наздравица с една друга рок легенда. На същата дата е роден и барабанистът на Queen Роджър Тейлър.

През кариерата си Мик Джагър често е бил политически ангажиран. Той написва "Street Fighting Man" през 1968г. след огромните протести в Лондон срещу войната във Виетнам, по време на които са арестувани 246 души, а 200 са откарани в болница. Негова е и репликата “Патриотизъм е мигновенна реакция, която изчезва, когато войната започне”. Въпреки всичко това, също като майка си, Джагър е дългогодишен поддържник на британската Консервативна партия.

Лицето на Мик Джагър е било на корицата на музикалното списание Rolling Stone 20 пъти. За първи път това се е случило през 1968г., а за последно (засега) - през 2005г.

Въпреки, че е рокенрол герой и той, както всички останали, не обича да плаща високи данъци. Заради това цялата банда се изнася от Великобритания в южна Франция в края на 60-те и началото на 70-те.

Баща е на Карис Джагър, Джейд Джагър, Гейбриъл Джагър, Джим Джагър, Джорджа Джагър, Елизабет Джагър и Лукас Морис Джагър.

През 1985г. опитва солова кариера, но за щастие, я прекратява навреме. Ако чуете някоя от песните му от 80-те, ще разберете защо решението му е правилно. През 1993г. издава самостоятелния албум Wandering Spirit,а през 2001г. излиза Goddess in the Doorway. През 2011г. той се включи в супер-групата SuperHeavy.

Двугодишното турне на Stones "A Bigger Bang Tour" през 2005-2007г. е второто най-успешно и доходоносно турне в историята. Виж по-долу резултата от това.

 Състоянието на Мик Джагър се равнява на около 215 млн. британски лири. Това донякъде може да се обясни от факта, че навремето е учил в лондонското училище по икономика. Както и че е рок звезда, разбира се. Перфектна комбинация.

Като соло музикант и като част от Rolling Stones е бил номиниран 15 пъти за награди Grammy и спечелил две от тях.