ДНК представи платформата за връщане на българи от чужбина в Стара Загора

Bulgaria Wants You ще стартира в началото на 2020 година

Реклама

Андрей Арнаудов и екипът му представиха за първи път пред работодателите и медиите в Стара Загора новото начинание на неговата неправителствена организация – платформата Bulgaria Wants You, която ще връща българи обратно у нас в партньорство с общините и с подкрепата на институциите.

Инициативата цели да привлече  българи от чужбина, като им предлага възможности за работа и информация за качеството на живота в различните региони на страната.

Стара Загора е първата община, в която проекта се разработва пилотно. На срещата присъстваха, освен работодатели, HR експерти, представители на бизнеса в региона и на местната власт, които споделиха своя опит за настоящата ситуация на пазара на труда, ползите от внасянето на квалифицирана работна сила отвън и нуждата от подобен продукт.

„Българският бизнес осъзнава, че трябва да направи определени жестове към бъдещите си служители и платформата ще го стимулира за тази крачка“, заяви HR експертът Георги Първанов от C-team, част от екипа на платформата.

За всяка обявена свободна позиция в сайта, компаниите ще  се ангажират с определен пакет услуги за преместване, които биха могли да предоставят на бъдещия си служител, с цел те да вземат по-лесно решението да преустроят живота си обратно в родината.

„Платформата, която представяме, е плод на усилени проучвания, анализи и съвети от различни експерти как да бъдем максимално полезни за българските емигранти, така че да вземат информирано решение за евентуалното си прибиране в България. Ние сме с ясното съзнание, че в 21 век хората са достатъчно свободни и мобилни, за да пробват различни варианти за своето бъдеще. И все пак вярваме, че няма място, на което да си по-щастлив, отколкото у дома“, сподели Андрей Арнаудов и добави: „Благодаря на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който ни подкрепи веднага, щом му споделих идеята на проекта и ни свърза с работодателските организации тук.“         

„Приветстваме тази идея да върнем българите от чужбина обратно в България. От друга страна ще направим и всичко възможно младите да останат тук“, заяви председателят на КРИБ, Стара Загора Стефан Шоселов.

Сайтът ще предоставя актуална информация за качеството на живот и социалната среда и ще популяризира България като място за живот, кариерна реализация и създаване на семейство и в други Стара Загора, Варна, Бургас, София, Благоевград, Велико Търново, Русе, Враца, Плевен и т.н.

Платформата ще бъде достъпна за българите по света в началото на 2020 година.