Езикът на тялото - път към успеха

Какво не бива да правим, когато общуваме, за да не бъдем разбрани погрешно

Реклама

Всеки човек има свой индивидуален почерк и маниер на общуване. Уникален изказ, изразен чрез определена поза, движение, мимика, жест. Винаги обаче възникват проблеми, когато вербалните сигнали противоречат на невербалните. Т.е. със сигурност сте случвали на събеседник, чийто език на тялото да е в противовес на онова, което говори. Неподходящо движение с ръцете, поглед към часовника, заиграване с телефона, могат да провалят например отдавна планирана сделка или... добро приятелство.

По езика на тялото можем да научим много за един човек, дори за неговите мисли. 50% от впечатленията на хората по време на комуникация се създават от визуалните възприятия. Едва 6-7 % – от това какво казват. Затова, за да протече един разовор пълноценно; за да бъдем максимално учтви и да покажем уважение и разбиране към събеседника си; за да открием верния път към успеха, е хубаво да знаем някои правила.

Така както при подготовка за важно представяне, делова среща или интервю, тренираме и репетираме уменията и поведението си, езикът на тялото също подлежи на "дресировка". С малко усилия могат да бъдат създадени и усвоени маниери, които да направят добро впечатление и оттам да ни помогнат в постигането на желания успех.

Ето част от онова, което не бива да правим, докато сме в учебения час, на лекция, на кафе с приятели или колеги, на важна служебна среща, изобщо – където и с когото и да било.

Не си въртете очите

Всички знаем, че очите са прозорец към душата. И естествено са най-силният източник на впечатление. Може да казвате нещо с усмвка или приветливо изражение, но ако очите на го потвърждават, човекът срещу вас ще повярва именно на тях. Така че не си въртете очите, не поглеждайте в различни посоки, не избягвайте визуалния контакт. Гледайте събеседника си в очите, като от време на време измествате погледа си към брадичката или челото, за да не изглежда като вторачване. Добрият визуален контакт създава доверие.

Не се вторачвайте в мобилното си устройство

Телефони, лаптопи, смартфони вече са неразделна част от нас. Те обаче често отвличат вниманието ни и е напълно възможно да се заиграете с тях вместо да отдадете дължимото внимание на човека отсреща, при това без да се усетите. Това неминуемо създава у събеседника чувството, че не го слушате или не ви е интересно. Ако е необходимо да си записвате, лично аз бих ви препоръчала да ползвате стария метод с тефтерчето и химикалката. Тук също има риск да започнете да си драскате, но е доказано, че това прави по-малко лошо впечатление.

Не поглеждайте часовника

Независимо дали става въпрос за ръчен часовник, побутване дисплея на телефона или поглеждане в посока на стенния часовник, едно такова поведение подсказва, че явно имате някаква по-важна работа или пък, че настоящия разговор не ви е толкова интересен. Това може да накара събеседника ви да се почувства притиснат да бърза.

Не си играйте с ръцете

Потропване с пръсти, потупване, потъркване на длани – това са все сигнали, че може би сте нервни. Ако ги кръстосате пред гърдите сигнализирате за отбранителна позиция, скептицизъм или несъгласие с казаното.

Не подценявайте облеклото

Немърливият и запуснат външен вид се възприемат като индикация, че сте мързелив и в работата. Освен това е проява на неуважение както към себе си, така и към околните.