Реклама

Въпреки огромното разнообразие от възможности за предвиждания, които дават съвременните онлайн платформи, все така сред най-търсените опции от потребителите си остават прогнозите за краен изход на мача. Класическите знаци 1, Х, 2 не са излезли от мода и продължават да имат своята неизменна тежест като популярност сред играчите. Спирайки се на статистиката от водещите 5 първенства в Европа, 7Sport разкрива в кое от тях е най-висок процентът на победи на гостуващите отбори и къде най-често мачовете завършват наравно. Става дума за шампионатите на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция, които по традиция се радват на най-голям зрителски интерес, а съответно и на такъв от страна на почитателите на футболните прогнози.

Домакините губят най-често в Италия и Франция

Свикнали сме да възприемаме Висшата лига като първенството, в което процентът на “двойките” е най-голям. Оказва се обаче, че поне до средата на сезон 2022/23 ситуацията в Англия не е такава. Нещо повече - всъщност на Албиона е регистриран най-нисък процент на победи за гостите към началото на февруари - около 29%. Това означава, че във всеки редовен кръг във Висшата лига знак 2 излиза средно по-малко от 3 пъти.

Но всъщност разликите са минимални, тъй като в Германия (30%) и Испания (31%) победите за гостите са съвсем малко повече като относителен дял. Оказва се, че най-често домакините губят в Италия и Франция. Отново обаче не говорим за фрапантни параметри - и в Серия А, и в Лига 1 “двойката” излиза малко над 32 процента от изиграните мачове към средата на кампанията. При толкова близки разлики е напълно възможно във втората половина на сезона да се получат съществени размествания в това отношение.

Малко по-широк е диапазонът, когато погледнем към противоположния знак. Отново в Англия откриваме данни в разрез с клишетата, тъй като се оказва, че това е най-домакинското първенство - около 48% от мачовете са спечелени от отборите, които играят на свой терен. Много близо пак е Германия (47%), по средата е Испания (45%). При положение, че в Италия и Франция гостите печелят по-често, то е очаквано и това, че домакините побеждават по-рядко. Под 42 на сто от двубоите в “калчото” завършват със знак 1, около тази стойност са и данните за Лига 1.

Хиксът носи най-висока възвръщаемост

Специалистите в прогнозите от 7 Спорт често казват, че е най-трудно да се познае равният резултат. Неслучайно и при букмейкърите коефициентите за знак Х често надхвърлят 3.00. А статистиката от Топ 5 първенствата в Европа обяснява защо това е така. В нито една от водещите лиги на континента ремитата не достигат до 30% от изиграните срещи. Най-висок процент на равенства имаме във Франция (26 на сто), много близо пак е Италия - над 25%. При останалите три шампионата хиксът излиза в по-малко от 1/4 от случаите.

Когато липсват голове, зрителите най-често остават недоволни от гледания мач. Освен ако не са дали точен резултат 0:0 - това е майсторско предвиждане, което носи възвръщаемост над 5 към 1. Най-често нулеви ремита са регистрирани в Англия - 18 в първите 209 мача (8,6%), следват Франция (15 от 210, 7,1%) и Испания (12 от 200, 6%). Затвърждава се тенденцията в Серия А и Бундеслигата публиката рядко да вижда срещи без голове - в Италия те са малко над 5 процента, а в Германия съотношението пада дори под тази граница.

Участието в хазартни игри не е само забавление и крие риск от развиване на хазартна зависимост!