American Airlines с iPad за всеки пилот

Революцията в кокпита ще донесе икономии на компанията в размер на 12 милиона долара и 400 хиляди галона гориво

Реклама

American Airlines въвежда iPad в управлението на самолета. Авиопревозвачът ще раздаде 8000 устройства на своите пилоти, като по този начин ще въведе т.нар. “електронна пилотска чанта”. Ако сте летели със самолет, сигурно сте забелязали, че пилотите ходят с един определен модел големи правоъгълни чанти-куфар, в които са длъжни да носят определен набор от документация, необходима по време на полет. Това са описания на летища, упътвания за работа със системите на самолета и инструкции за безопасност. Този товар обиновено тежи около 20 кг, а всичко това е описано в една дузина книги с дебелината на “Война и мир”.

С въвеждането на iPad и електронната документация пилотите ще бъдат облекчени чувствително. Приложението на American Airlines позволява бърза и лесна проверка на полетна информация. Наред с това, електронното устройство пести място и нерви, тъй като намирането на информацията за нов терминал отнема секунди (сравнете с ровенето в хартиен указател).
American Airlines е първият авиопревозвач в света, който е въвел iPad-базирана електронна “пилотска чанта” за цялата си флотилия. Изчисленията на компанията сочат, че с нововъдението ще бъдат реализирани икономии на хартия, на 400 хиляди галона гориво и на близо 12 милиона долара в разходи.