Изчезнал корейски филм с първа прожекция 60 години по-късно

“Улицата на слънцето” е един от малкото филми, снимани по време на Корейската война

Реклама

От десетилетия в Южна Корея се затвърждава тезата, че всички филми от времето на Корейската война са изчезнали безследно. И вероятно това е съдбата на всички, освен един филм, скрит във вестници, пъхнат в найлонова торба и изоставен в прашен шкаф.

Филмът “Улицата на слънцето” ще има своята първа прожекция след шест десетилетия по време на 63-та годишнина от началото на войната. Дигитално възстановен, филмът ще даде възможност на южнокорейците да научат за миналото на предшествениците си, живели във война и глад. Филмът е бил дебют за Мин Киуонг-сик, южнокорейски режисьор, който е излязъл с камера на улиците на Даегу през 1952г., когато градът е бил наводнен от бежанци.

В “Улицата на слънцето” става въпрос за учител-бежанец, който се опитва да преподаде социален урок на другите жертви на насилието по време на войната. Въпреки фикционалния сюжет, филмът показва и автентични кадри от Южна Корея от времето на конфликта. Филмът се смяташе за изгубен или унищожен, заедно с другите 13 южнокорейски продукции, правени по време на Корейската война.


Войната приключва през 1953г. и оттогава страната е разделена на северна и южна част, а в Юга момента все още има 28,500 американски войници .