Кафето има медицински качества?

Изследване доказа, че кофеинът удължава живота

Реклама

За много хора кафето е ежедневен начин да се тонизират за през деня, но в нормални количества то може да има много по-добри ефекти. Някои може и да считат, че кафето е опасно, но ново изследване на New England Journal of Medicine е открило, че пиенето на кафе има сериозни преимущества.

Изследването е започнало през 1995г. с участието на 400 хил. доброволци на възраст 50-71г., които не са имали здравословни проблеми в началото на изследването. До 2008г. 50 хил. от участниците са починали. Изследването е показало, че смъртността сред тези мъже, които са пили по две-три чаши кафе на ден е била с 10 процента по-малко, а сред жените - с 13%.

Доста е вероятно кофеинът да помага за предпазване от Алцхаймер. Изледване на университета в Южна Флорида за въздействието на кофеина върху хора, които са имали признаци за начало на болестта, също е дало интересни резултати. Изследването е тествало същите хора две години по-късно и при онези, които не са пили кафе, болестта е имала повече развитие, в сравнение с онези, които са пили по три чаши на ден.

Това едва ли е изненадващо, след като нови проучвания доказаха, че кофеинът намалява ефектите и предпазва от 2 типа диабет, рак на простатата и на гърдата.

Въпреки това, конкретните ефекти на кофеина върху здравето все още не са научно доказани.