Реклама

Във време, когато глобализацията все по-често се разбира като уеднаквяване на култури и народи, а не като по-лесен достъп до чужди традиции, запазването на идентичност става все по-трудно. Въпреки това не всички култури и обичаи са се размили заради това, че са различни и “не пасват” в общата картина на света. И разбира се, именно това ги прави толкова ценни.

Джими Нелсън е британски фотограф, който се заема с нелеката задача да издири хората, които в наши дни съумяват да съхранят вековните традиции на своите предци. За целите на своя проект “Before They Pass Away” ("Преди да си отидат") фотографът обикаля целия свят и прави зашеметяващи снимки на обичаи и артефакти, но едновременно с това предлага и вълнуващи портрети на “последните оцелели”. Със странно звучащи или направо непроизносими имена и от различни краища на света, всяко от племената носи своето зрънце мъдрост.

Masai

Сред поговорките, които ще намерите в книгата, са интригуващи формулировки - "Най-близкият приятел може да се превърне в най-близък враг.", "Не започвай да градиш фермата си с добитък, а с хора.", "Знанието е само слух, докато не се превърне в мускул.", "Начинът, по който се отнасяш с кучето си в този живот, определя мястото ти в рая."...

Изключителните портрети са не просто приятни за окото - те са важен исторически запис. Разгледайте снимките в галерията и ще се уверите сами.

Уникалното визуално преживяване е задължително за всеки любител на документалната фотография.

Повече за проекта - официалния сайт на Джими Нелсън >>