Процентът на вредните емисии е рекордно висок за 2012г.

Учените предвиждат климатични промени, заради глобалното замърсяване

Реклама

Емисиите на въглероден диоксид в световен мащаб са стигнали до рекордни нива за 2012г. Въпреки намаляването на процента за САЩ и Европа, според Международната енергийна агенция, въглеродните емисии са се повишили с 1.4%, а лидер в замърсяването е Китай.

Интересното е, че Китай добавя 300 млн. тона вредни емисии, което всъщност е едно от най-ниските показатели за тази страна от десетилетия, след като Пекин се опитва да използва повече възобновяеми източници и да подобри енергийните си мощности.

В САЩ преминаването от въглища към газ спомага да намаляването на емисиите с 200 млн. тона, което ги поставя по този показател на положението им от средата на 90-те. Въпреки че използването на въглища се увеличи в някои страни в Европа миналата година, заради ниските цени, емисиите на Стария континент са спаднали с 50 млн. тона, заради икономическото забавяне и повишаването на ползването на възобновяеми източници.

Учените твърдят, че глобалната средна температура на планетата трябва да бъде задържана с около 2 градуса през този век, иначе ще последват опасни климатични промени като проблеми с реколтата и топенето на ледовете. Това може да се случи само ако нивото на емисиите се задържи около 44 млрд. тона въглероден оксид до 2020г.

Въпреки това, изследванията на Международната енергийна агенция показват, че по всичко личи, че температурата на Земята ще се повиши с между 3.6 и 5.3 градуса.