Facebook - добро или зло?

Недоволството срещу социалната мрежа се равнява на задоволството от тях

Реклама

“Изсмуква време” от живота ви

За: Много хора прекарват твърде много време в социалните мрежи, време, което могат да оползотворят по-доста по-добър начин. Всеки си знае, разбира се, но преливането на живота във виртуална реалност няма никакъв смисъл. Facebook е чудесен източник на информация, но няма как да замени комуникацията очи-в-очи. А и отнема твърде много време, за да се активен потребител на социалната мрежа.

Против: За всяко нещо си има причини и може да се каже, че човек като цяло губи твърде много време с неща, които не си заслужават. Просто Facebook концентрира повечето от тях, но за това са виновни хората, а не социалната мрежа.

Facebook приятелството

За: Всеки знае, че това е нещо много относително. Хората, с които си комуникирате и с които сте приятели по принцип, нямат нужда от Facebook, за да ви намерят, да споделят нещо с вас или да ви кажат къде е партито довечера. Има хора, които трупат онлайн приятелства на килограм, въпреки че социалната мрежа редуцира потока на статусите, така че накрая пак виждате постовете на десет човека. Ако променят названието Facebook “приятели”, на “хора-с-които-се-разбирам-да-се-видя-от-години” ще е по-приемливо. Приятелите се виждат така или иначе.

Против: Facebook дава представа какво се случва с хора, с които нямате контакт, защото са далече. Още повече никой възрастен човек не взима “приятелствата” в социалната мрежа на сериозно. Това си е чисто и просто мрежа от познанства, която постоянно убеждава колко е малък е светът и как всички се познават чрез някой друг.

Тази форма на общуване е безполезна

 

За: Facebook е флагманът на унифицирането - милиони хора харесват и споделят едни и същи неща, огромният форум води да уеднаквяване на мненията и налагане на различни видове мода, които изместват важните теми от фокуса на внимание. В дигиталната ера, хората все повече започват да комуникират онлайн и с визуални средства като клипчета/снимки, отколкото вербално или чрез текст, което ограничава комуникативните способности.

Против: Всички протести по света в последните 3-4 години се случиха, благодарение на социалните мрежи. Тази форма на общуване дава възможност за бързо събиране на съмишленици за дадена кауза, което е прецедент в историята.