Как Законът в САЩ наистина се престарава

Вижте една американска история, която съвсем не е приятна

Реклама

В Америка понякога е трудно дори да си изпиеш лимонадата на паркинга. Къркането на алкохол навън на практика вече е невъзможно, но и за газираните напитки идват тежки времена, особено, ако така провокират срещи с органите на реда.

На 27 април 2013г. Кристофър Бийти и приятелят му Тино Браун са на паркинга на ABC Liquor Store. Бийти пие безалкохолна напитка от кенче, а Браун го снима с мобилния си телефон. В този момент се появява цивилно лице, което иска да види какво пие Бийти. В разразилата се свада става ясно, че в ситуацията са замесени едно кисело цивилно ченге и един афро-американец с лош късмет. Въпреки че съвсем очевидно не употребява алкохол, Бийти е съборен с хватка (като от клипа на Beastie Boys към “Sabotage”) и в последствие закопчан.

По-късно става ясно, че може да отнесе една година пробация , 24 часа обществено полезен труд, регулярни тестове за наркотици и пр. гадости на американската съдебна система.

Тук е моментът някой да каже, че ако Законът иска да ти види кенчето, значи му го даваш и не се обясняваш. Така се прави. Този начин на възприемане на отношенията между граждани и държава прави ситуацията такава, че е по-добре да дадеш кенчето на Закона. Той няма да ти обясни за какво точно те арестува, когато откажеш. Така става, когато свободата се превръща в сигурност.