Нигерия е новият икономически лидер в Африка

Вижте с какви темпове се развива държавата от Черния континент

Реклама

Африка има нов икономически лидер, показват нови изследвания. До този момент най-добре представящата се страна от континента беше Южна Африка, но бързото развитие на Нигерия й е помогнало да заеме първото място.

Изчисленията са на база на промени в производството и потреблението  от 1990г. година насам, с фокус върху комуникациите и филмовата индустрия. Някои производства не са били развити или въобще не са съществували преди в страната като местната филмова индустрия, известна като Nollywood, която днес допринася с 1.2% от цялото БВП на страната.

Според данните, икономиката на Нигерия е нарастнала с 453 млрд.долара за 2012г, вместо с 264 млрд.долара, каквито бяха изчисленията на Световната банка за същата година. За 2013г. имаше отчетено повишение с 510 млрд.долара в африканската държава, а местните статистици твърдят, че страната има най-висок брутен вътрешен продукт на континента и е 26-та най-силна икономика в света.

  170-милионната държава има среден растеж от 6.8% за 2005-2013г, а през тази година той се очаква да стане 7.4%. Това дава основания на чуждестранните инвеститори да считат Нигерия за огромен, неразработен пазар, който ще е ключов до 10 години.

Това са добрите новини за нигерийците. Лошите са, че страната все още има тежки проблеми с корупция, слабо управление, огромни кражби на петрол и ислямисти. В същото време, по-голямата част от населението живее с по малко от 2 долара на ден.