Защо холивудските блокбастъри вече се снимат в Лондон

Английската концепция за кинопроизводство е много по-гъвкава от американската

Реклама

Холивуд от десетилетия е символ на мащабното и скъпо кинопроизводство и дом на най-големите звезди в този бранш. Само че нещата се променят и то в посока през Океана, където условията за правене на кино в английската столица Лондон стават все по-добри.

Въпреки че градът е е един от най-скъпите за живот в света, снимането на мащабна продукция в Лондон към момента излиза много по-евтино. Статистиката показва, че повече от 1000 филма са били заснети там в последните пет години като това се дължи на данъчните кредити и политиката, с които Великобритания стимулира студиата.

снимка: www.totalfilm

Филмопроизводителите са силно поощрявани от властите да снимат именно в Лондон и това дава резултат - следващите проекти на Disney: Star Wars и Guardians of the Galaxy ще бъдат заснети там, а Paramount пък направи премиерата на Star Trek Into Darkness на Лестър Скуеър в английската столица. Фактът, че поощренията за индустрията в Щатите стават по-малко, а във Великобритания постепенно и сигурно се увеличават, привлича вниманието дори на телевизионни играчи като HBO.

Преди 4 години Лос Анжелис се опита да отговори на предизвикателството със собствена програма за стимулиране на производството, но, въпреки че даваше по 100 млн. долара годишно, от одобрените филми се изискваше да постигнат много високи приходи в бокс-офиса.

снимка: www.utepprintstore

В същото време Лондон награждава продукциите като възстановява между 20% и 25% от парите, изхарчени във Великобритания, в зависимост от бюджета на филма. Регулациите на продукциите в английската столица също са гъвкави - ако костюмите и декорите са правени в Лос Анжелис, но са използвани за филми в Лондон, значи получават необходимото одобрение. Също така, Великобритания възстановява на студиата процент от това, което плащат на актьорите в зависимост от представянето на филма. Така че, ако актьорът е договорил определен процент от приходите в бокс-офиса, Великобритания възстановява този процент на студиото. Така страната възстанови на студиото, стоящо зад последната част на “Карибски пирати “, процента, който се полагаше на Джони Деп. Заради тази политика на стимулиране и облекчения много студиа за специални ефекти и пост-продукции се местят в Лондон.

В същото време града печели много добре, защото парите на външната киноиндустрия захранват местната икономика, докато Калифорния става все по-неспособна да задържи мащабните продукции на своя територия.