Ползите от джинджифилът

Той има редица полезни действия за тялото ни и е сред най-здравословните подправки на планетата

Реклама

Джинджифилът, е един от любимите аромати на човек и то през всички сезони. Освен, че прави всеки един сладкиш уникално вкусен има и много други начини, по които можем да го използваме. Той има редица полезни действия за тялото ни и е сред най-здравословните подправки на планетата.

Джинджифилът е цъфтящо растение и произхожда от Югоизточна Азия. Обикновено частта, която се използва е неговото коренище, независимо как - сушен, пресен, като масло, на прах или дори на сок. Той се е използвал от индийците и китайците в медицината в продължение на повече от 5000 години, тъй като е помагал за лечение на много заболявания. От дълбока древност джинджифила, е бил важен търговски артикул, изнасян от Индия в Римската империя преди повече от 2000 години, където е бил много ценен заради лечебните си свойства.

Джинджифилът, има толкова много полезни свойства, които са известни на всеки човек и затова присъства във всеки съвременен дом. Ето няколко конкретни действия, с които доказано подобрява здравето ни:

Понижава кръвната захар и подобрява рискови фактори при сърдечни заболявания

Изследвания от цял свят показват, че джинджифила има мощни антидиабетни свойства. Той подобрява хемоглобина А1с, който е маркер за дългосрочни нива на кръвната захар. Това е изключително обнадеждаващо за всички хора страдащи от този проблем.

Противовъзпалително действие

Възпаленото гърло, често е резултат от имунния отговор на тялото към инфекцията. Естествено, че аптеките са пълни с разнообразни продукти за този проблем, но природата също има какво да ни предложи. Противовъзпалителните свойства на джинджифила могат да помогнат за подобряване на възпалено гърло и осезаемо да облекчат болката. Той блокира провъзпалителните протеини в тялото, освен това  помага при фарингит и тонзилит в комбинация с други болки.

При повръщане и сутрешно гадене

Пиенето на чай от джинджифил може да помогне за облекчаване на сутрешното гадене при бременни и не само на тях. Благодарение на лютите му съставки, които стимулират метаболизма и тонизират мускулите на червата.

При отслабване

Кои не желае идеалната форма? Има природен начин да си помогнем нещата да се случат много по-бързо. Джинджифила съдържа съединения, наречени гингероли и шогаоли, които стимулират, няколко биологични дейности в тялото ни и антиоксидантните му свойства спомагат за контролирането на свободните радикали, а противовъзпалителните му свойства противодействат на възпаленията.

Приемайки джинджифил с лимон можем да ускорим отслабването и да получим допълнителна помощ за здравословното ни състояние.

Подобряване на имунната система с шотове

Тези шотове са специално приготвени от концентрирани количества корен от джинджифил и доказано помагат за предотвратяването на заболяване, също така стимулират имунната система, което е ключът към доброто здраве. Те се популяризираха през последните години, въпреки, че не са нещо ново за човечеството. От древни времена хората използват джинджифилови еликсири за лечение на редица заболявания. Силните противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които се крият в корена на джинджифила засилват имунната ни система.

За добро храносмилане и намаляване на отделянето на газове

Част от ензимите, които се съдържат в корена на джинджифила, помагат за редуциране на газовете. Предпазва стомаха от подуване и със сигурност намалява дискомфорта отвътре. Освен това се бори успешно с лошото храносмилане, като се смята, че джинджифила помага за нормалното изхождане и предпазва от констипация.

Противопоказания

Хора страдащи от язва или гастрит, не трябва да консумират джинджифил, особено при обострено състояние на заболяването. Също така не се препоръчва на хора, които използват антикоагуланти и други лекарства разреждащи кръвта. Кърмещи жени също трябва да избягват приема му.

Странични ефекти

Ако се използва прекомерно употребата на джинджифил може да доведе до различни странични ефекти, които могат да се появят с различен интензитет, в зависимост от организма на човек. Възможни реакции - алергии, диария, гадене и повръщане. Има и случаи на индивидуална непоносимост към джинджифил.