Реклама

Добре, колеги любители на грижата за устната кухина, нека разберем какво се случва вътре в тази вълшебна тубичка паста за зъби. Не става въпрос само за експлозията на вкуса или за обещаващата холивудска усмивка – това са съставките, които правят или развалят сделката със зъболекаря. Така че, вземете четката си за зъби и нека да се впуснем в детайлите на това, което намазвате върху тези перлено бели.

Флуорид: приятел или враг?

Първа в списъка на съставките – суперзвездата, известна като флуорид. Този малък пич е рицарят на вашите зъби в блестяща броня, борейки се със злите сили на кариесите и заболяванията на венците. Въпреки митовете, флуоридът е вашият най-добър зъб, укрепва емайла и придава на вашите чомпери устойчивостта, от която се нуждаят. Няма нужда да се притеснявате; този е пазач. Сега в Кауфланд може да откриете широко разнообразие от паси за зъби - без флуорид, билкови, избелващи, детски или такива съдържащи хлорхексидин.

Абразивни агенти – нежно полиране или безмилостен скраб?

Някога чудили ли сте се за тези малки частици, които правят вашата паста за зъби като нежна спа процедура за вашите зъби? Те се наричат абразивни агенти. Въпреки че малко търкане е добре за борба с петна, твърде много добро нещо може да бъде грубо за вашия емайл. Това е като ексфолиране на кожата ви – умереността е ключова. Ако смятате, че търкането е твърде много, помислете за избор на паста за зъби с по-ниска абразивност.

Сладки приказки: захар и изкуствени подсладители

Захар в пастата за зъби? Не на нашия часовник! Традиционната паста за зъби е премахнала захарта преди векове, но изкуствените подсладители може все още да се задържат. Не изпадайте в паника; те не са злодеите, каквито понякога ги представят. Те са там, за да направят вашата паста за зъби по-вкусна и повечето зъболекари ги одобряват. Въпреки това, ако не сте фен, има естествени алтернативи на пасти за зъби, подсладени с екстри като ксилитол.

Естествени алтернативи – денталните изкушения на майката природа:

Говорейки за естествени, има цял свят от алтернативи на пасти за зъби за хората, които са екологични и познават съставките. Потърсете паста за зъби със сода за хляб, активен въглен или кокосово масло – изцяло натурални бойци, борещи се с плаката и лошия дъх. Тези съставки може да не ви осигурят изживяването на неонова синя пяна, но със сигурност ще свършат работата без химическия джаз.

Не Не на гадните добавки:

Сега нека поговорим за злодеите – сулфатите и парабените. Тези момчета могат да се промъкнат в пастата ви за зъби, но не правят услуга на устата ви. Сулфатите могат да бъдат тежки за чувствителните венци, докато парабените могат да бъдат свързани с определени здравословни проблеми. Внимавайте за марките пасти за зъби, подкрепящи етикета „без сулфати и парабени“ за по-чисто и по-екологично миене. 

В голямата схема на оралната хигиена разбирането на съставките на пастата за зъби е като познаването на играчите в игра. Флуоридът е MVP, абразивите са надеждният помощник на MVP, а останалите са поддържащият актьорски състав. Изберете своя актьорски състав мъдро, експериментирайте с естествени алтернативи, ако се чувствате приключенски настроени, и запазете изкуството на усмивките си блестящи! 

Тагове: паста за зъби

.