Проблеми с простатата, оплаквания при уриниране и еректилна дисфункция

Всичко за мъжкото здраве, оплакванията с напредване на годините и най-добрите практики за оптимално физическо състояние

Реклама

Изчерпателно ръководство за мъжко здраве

В текста по-долу разглеждаме най-често срещаните здравословни проблеми, що се отнася до мъжкото здраве. Най-същественото по пътя към по-добро здраве е да бъдем информирани, да спазваме добри навици и да предприемем нужните мерки навреме.   

Простатата

Простатата е малка жлеза, разположена точно под пикочния мехур, която е от основно значение за мъжката репродуктивна система. В нормално състояние големината ѝ е близка до тази на орех, а самата тя е позиционирана така, че обгражда уретрата – тръбата, през която урината се отделя от тялото. Главната функция на простатата е да произвежда и отделя семенна течност, която образува около 30% от спермата. Семенната течност е ключова за мъжката фертилност, тъй като подхранва, предпазва и транспортира сперматозоидите.

В допълнение към ролята си в репродуктивната система, простатната жлеза помага и за контрол на потока на урината. Разположението ѝ около уретрата ѝ позволява да се свива и отпуска, като по този начин контролира потока урина от пикочния мехур, което прави простата от значение и за отделителната система.

Мъжете на средна и напреднала възраст често имат смущения, свързани с простатата, тъй като с годините при голям процент мъже тя се уголемява. Това е още познато като доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) и често е причината за проблемите с уринирането при по-възрастните мъже. Статистиката сочи, че над 80% от мъжете над 60 години имат уголемена простатна жлеза, но на практика само в 20% от случаите заболяването се проявява клинично.

Други проблеми с простата могат да бъдат простатит и рак на простатата, като и за двете състояния е важно човек да бъде информиран.

Първото се дели на четири вида:

  • Остър бактериален простатит: симптомите включват учестена спешна нужда от уриниране, втрисане, висока температура, болка около основата на пениса или зад скротума, мътна урина
  • Хроничен бактериален простатит: оплакванията са болезнено уриниране, болка след еякулация, болки в кръста, ректална болка, кръв в спермата, спешна нужда от уриниране
  • Хроничен простатит: най-често срещаният – включва болки във върха на пениса, в скротума, между скротума и ректума и в долната част на корема, болка при уриниране или еякулация
  • Безсимптомен простатит: Мъжете, които имат този вид простатит, имат възпалена простата, но нямат симптоми.

Ракът на простатата също е тревожен, като се има предвид разпространението му сред мъжете. Според Американското онкологично дружество приблизително един на всеки девет мъже ще бъде диагностициран с рак на простатата през живота си, което го прави вторият най-често срещан рак сред мъжете. Освен това рискът от рак на простатата нараства с възрастта, като около 60% от случаите се диагностицират при мъже над 65 години. Статистиката утвърждава необходимостта от информираност и регулярни профилактични прегледи, особено с напредване на възрастта.

Симптоми като учестено или болезнено уриниране, затруднено изпразване на пикочния мехур и болки в долната част на гърба могат да са симптоми на потенциален проблем с простатата. Важно е да се направи консултация с лекар при поява на което и да е от гореизброените оплаквания.

Както при повечето здравословни проблеми, колкото по-рано се стигне до диагноза за проблем с простатата, толкова по-леко ще бъде лечението.

Навици и профилактика

Рутинните прегледи при уролог са от първостепенно значение, особено при мъже над 40-годишна възраст. Обикновено двете първоначални изследвания са кръвен тест за простатно-специфичен антиген (PSA) и дигитално ректално изследване (ДРИ). PSA е вещество, произведено от клетки в простатната жлеза, като повишените нива на това вещество могат да сочат към наличието на рак на простатата. ДРИ, от друга страна, е физически преглед, при който лекарят проверява за необичаен размер или текстура на простатата.

Балансираният начин на живот е другият избор, който ще повлияе значително не само здравето на простатата, но и цялостното благосъстояние. Диетата, която ни поддържа здрави, е тази, която е богата на плодове, зеленчуци, полезни мазнини като ядки, зехтин и авокадо и пълнозърнести храни. Зеленчуците като броколи и карфиол съдържат съединения, които могат да помогнат за намаляване на риска от рак на простатата. Подходящи са и храни, богати на ликопен, като домати, диня и розов грейпфрут. Ликопенът е мощен антиоксидант, който се свързва с по-ниски нива на рак на простатата.

Физическите тренировки са друг основен фактор за поддържане на здрава простата. Проучване от 2019 г., публикувано в British Journal of Urology International, установява, че физически активните мъже имат по-малък риск от усложнения и рак на простатата. Умерено интензивните тренировки, като бързо ходене, плуване или колоездене три пъти седмично, могат значително да подобрят цялостното здраве и това на простатата.

В допълнение към редовните прегледи и добрите навици, разумно е профилактично да се приемат специализирани хранителни добавки, които подпомагат допълнително дейността на простатата. Alphain спомага за здравето на простатната жлеза и уринарната функция, като благоприятства сексуалната функция, потентността, фертилитета и физическата издръжливост. Добавката допринася за нормалното производство на сперматозоиди и оптималните нива на тестостерон в организма.

Еректилна дисфункция: причини и рискови фактори

Еректилната дисфункция (ЕД), характеризираща се с хроничната неспособност за получаване или поддържане на ерекция, е здравословен проблем, който притеснява много мъже. Поради естеството на проблема и срама, който е асоцииран с ЕД, статистиката варира, но се предполага, че около ⅓ от мъжете имат подобни проблеми в определен период от живота си.

Причините за еректилна дисфункция могат да включват сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване. Кръвният поток и нервната функция са ключови за постигане на ерекция и тези състояния могат да попречат и на двете. Клиниката Mayo съобщава, че мъжете над 60-годишна възраст са по-склонни да страдат от сърдечни заболявания и наднормено тегло, оттук и по-високият риск от ЕД в тази възрастова група. Струва си обаче да се отбележи, че докато процентът засегнати от ЕД се увеличава с възрастта, той може да се появи и при по-млади мъже.

Психологическите фактори също играят значителна роля при еректилната дисфункция. Състояния като стрес, тревожност и депресия могат значително да повлияят на либидото и желанието на мъжа за секс, съответно на способността му да постигне ерекция.

Предотвратяване и лечение на еректилна дисфункция

Лечението на проблема често изисква адресиране на първопричините. Сърдечно-съдовото здраве, както вече споменахме, е особено важно поради тясната връзка между кръвоносните съдове и постигането на ерекция. Отново, редовните физически упражнения и балансираната диета с ниско съдържание на наситени мазнини и високо съдържание на фибри са полезни както за сърцето, така и за цялостното здраве на организма. Отказването на цигарите и алкохола също обикновено имат позитивен ефект върху сърдечно-съдовото здраве, като по този начин потенциално намаляват симптомите на еректилна дисфункция.

Освен това контролът над стреса и отделянето на специално внимание на психичното здраве могат значително да облекчат симптомите на ЕД. Практики като медитация, йога и дихателни упражнения също помагат за справяне със стреса и тревожността, подобрявайки и сексуалното здраве.

Добавки като Alphain могат да бъдат полезни и за тези, които страдат от  еректилна дисфункция. Продуктът повишава либидото и съдържа екстракти, които помагат за поддържане на оптимално сексуално, психическо и когнитивно здраве. Alphain e особено благоприятен и при стрес и напрежение.

Холистичният подход към мъжкото здраве

В търсенето на по-добро здраве е от значение да подхождаме холистично. Както вече споменахме, редовните упражнения, балансираната диета и контролът на стреса са основните фактори, които имат значение за здравето. Профилактиката и рутинните прегледи са задължителни, особено с напредване на възрастта, а специализираните добавки като Alphain са още една допълнителна стъпка към по-доброто физическо състояние.

Не забравяйте, че никога не е прекалено рано или твърде късно да започнете да се грижите по-добре за себе си. 

.