Реклама

Българският сериал "Столичани в повече" започва по bTV на 23 март 2011 г. Неповторим сюжет, ярки персонажи, отлична актьорска игра и най-високо качество на продукцията привличат зрителската аудитория към уникалната поредица. Сериалът е в жанра комедийна драма (т.нар. dramedy), който се разработва за първи път в телевизионна продукция от такъв мащаб у нас. "Столичани в повече" се снима с най-съвременната дигитална кинокамера, използвана и при заснемането на холивудските мегапродукции The Hobbit - Peter Jackson, The Social Network, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tide, District 9, the Book of Eli и Angels & Demons.

"Столичани в повече" е съвместна продукция на bTV и Dream Team Productions. Александра Маргаритова а е делегиран продуцент от страна на bTV. Продуценти от страна на Dream Team са Евтим Милошев и Любомир Нейков. Сериалът е по идея на Евтим Милошев, а създатели на героите са креативният продуцент Иван Спасов и Христина Апостолова.

В сериала участват едни от най-обичаните български актьори - Стоянка Мутафова, Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Ненчо Илчев, Албена Павлова, Силвия Лулчева, Васил Драганов, Иван Юруков, Петьо Петков-Шайбата, Мина Маркова и други.

Освен тях, в продължение на вече рекордните 12 сезона, в сериала участваха големите български актьори Никола Анастасов и Георги Калоянчев, любимецът на няколко поколения Орлин Горанов, футболната легенда Христо Стоичков, изпълнителите  ДесиСлава, Преслава, Азис и Андреа, Фънки, Йордан Йовчев и много други.

Действието се развива в наши дни. Героите, които в началото на сериала живееха в крайния столичен квартал Извор, сега са се преместили в централен столичен квартал. Тоест вече са станали истински столичани. Основният кофликт продължава да е между двете фалимии – Чеканови и Лютови, но постоянното съревнование между тях вече е на нов етап.

Чеканови са фамилията на бившия дългогодишен кмет на Извор – Рангел, изпълняван от Любо Нейков, неговата майка баба Марийка – Стоянка Мутафова, съпругата му Гълъбина – Албена Павлова и синът му Радко – Васил Драганов.

Лютови са съседското семейството, което е в постоянни конфликти с Чеканови. Главата на фамилията е Йордан Лютов – Кръстю Лафазанов, но всъщност човекът, който командва в техния дом е неговата съпруга Славея (Славка) – Силвия Лулчева. Семейство Лютови имат три деца - Спас е първородният им син - Руслан Мъйнов, вторият е Андрей - Иван Юруков, и най-малка е Яна - Мина Маркова, която вече навършва 16 години.

Ролите на бившия кръчмар на Извор и настоящ затворник - Пламен Цеков и неговият брат близнак Константин Цеков, заради когото Пламен попада в затвора, се изпълняват от Христо Гърбов. А страхливият и алчен свещеник на Извор - отец Григорий, който вече е отлъчен от църквата, се изпълнява от Ненчо Илчев.

Близък приятел на Андрей Лютов е Пепи Пейчев – Петьо Петков Шайбата. Двамата започват от нулата свой бизнес – стават телевизионни продуценти.

Животът на двете фамилии Чеканови и Лютови вече е много променен - те не са онези „скромни” хора от бившето село Извор, които бяха в първите сезони на сериала. Защото Рангел Чеканов и Славка Лютова, преминавайки през хиляди перипетии и хитрости, успяват да станат депутати и това променя живота на двете фамилии завинаги.

СЕМЕЙСТВО ЧЕКАНОВИ

Рангел Чеканов (Любо Нейков), e човек, устремен към властта. Бивш кмет на Извор, който сега е депутат. Той е алчен, корумпиран и нетолерантен, но все пак грижовен и отговорен към семейството си. Рангел държи на патриархалния ред в дома си и командва безкомпромисно всички – и съпругата си, и сина си, и майка си. Но това не му пречи да прави постоянни „забежки” с по млади жени, когато му се отдаде възможност. Депутатското място му дава нови хоризонти за реализирането на желанието му за власт и богатство.

Гълъбина Чеканова (Албена Павлова), е съпругата на Рангел Чеканов (Любо Нейков). Мила и на вид смирена жена, която най-добре умее да върти къщата. В един момент, обаче, огорчена от неговите грубости, тя се увлича по свития и скромен кръчмар Пламен Цеков. Заедно двамата опитват за известен период от време да заживеят заедно, но това се оказва невъзможно, тъй като и двамата са недостатъчно решителни и наясно със себе си какво точно искат. Гълъбина се завръща при Рангел и двамата, с общи усилия успяват да възобновят нормалния си семеен живот.

Радко Чеканов (Васил Драганов), е синът на Рангел (Любо Нейков) и Гълъбина (Албена Павлова) Чеканови. Той е глуповат младеж, който вече напредва с възрастта, но продължава да живее при родителите си и не може да си намери и осъществи нормална връзка с жена. Радко е изцяло потиснат, не може да излезе от „огромната сянка”, която хвърля баща му – тоест не може да намери себе си. Той постоянно се опитва да се хареса на баща си, но това е непостижимо при непрестанните претенции на баща му към него.

Марийка Чеканова – баба Марийка (Стоянка Мутафова), майката на Рангел, въпреки доста напредналата си възраст, тя е в отлична форма, вижда и чува всичко, което се случва във фамилията, напътства и поучава всеки за всичко като последна инстанция.

СЕМЕЙСТВО ЛЮТОВИ

Йордан Лютов (Кръстю Лафазанов), съпругът на властната Славка Лютова (Силвия Лулчева), е благ, спретнат и малко старомоден добряк, със златни ръце и златно сърце. Гордее се много с трите си деца: Андрей (Иван Юруков), Спас (Руслан Мъйнов) и Яна (Мина Маркова). С жена му се обичат силно, въпреки постоянните кавги и критики на Славка. В трудни моменти, Йордан разкрива неподозирани качества и ентусиазъм, които често го въвличат в ситуации, за които не е и подозирал. Навремето той успя за кратко време да стане кмет на Извор, печелейки изборите срещу Рангел Чеканов, но след това започна да страни от политиката и да иска един по спокоен и нормален живот. Това негово желание, обаче изобщо не се харесва на съпругата му Славка. Неукротимата й абмиция я доведе до това да стане депутат и Йордан, макар и косвено, отново трябва да се занимава с политика.

Славка Лютова – Славея (Силвия Лулчева), e всъщност главата на семейство Лютови, сериозна и властна, тя е бившият собстваник на хотел в Извор и настоящ депутат. Тя е красива жена, със скъпи и модерни дрехи, която има непреклонно мнение по всички въпроси, особено за съседите Чеканови, които ненавижда. Славка обожава мъжа си Йордан (Кръстю Лафазанов), но не спира да го критикува за това, че не е достатъчно амбициозен и напорист. Към децата си Андрей (Иван Юруков), Спас (Руслан Мъйнов) и Яна (Мина Маркова) е взискателна и се опитва да се наложи във всичко, което правят, но постоянно среща отпор. В момента Славка е във вихъра си – тя е депутат с амбиции да продължи да се изкачва по обществената стълба.

Спас Лютов (Руслан Мъйнов), е големият син на Йордан (Кръстю Лафазанов) и Славка (Силвия Лулчева) Лютови, брат на Андрей (Иван Юруков) и Яна (Мина Маркова). На вид той е ведър добряк, но в душата му се е вселил демонът на алчността и мечтата по бързо забогатяване. Спас е бившият лекар на Извор, известен с нетрадиционните си медицински похвати. Жени се за пищната селска хубавица Йовка (Ева Тепавичарова), но воден от болезнената си страст към парите,той се насочва първо към иманярството, после към хазарта, а в момента се опитва за измисли и развие свой собствен бизнес, но такъв, че бързо да спечели милиони.

Андрей Лютов (Иван Юруков), по-младият син на Йордан (Кръстю Лафазанов) и Славка (Силвия Лулчева) Лютови, брат на Спас (Руслан Мъйнов) и Яна (Мина Маркова). Той е красив, интелигентен и романтичен млад мъж за пример, но е импулсивен и може да изпитва силни чувства. Започва кариерата си като фотограф на свободна практика. Сега вече, за разлика от брат си Спас, той успява да започне свой бизнес – заедно с близкия си приятел Пепи (Петьо Петков Шайбата), той вече става телевизионен продуцент на токшоу, в което водещи са техните приятелки Елеонора и Камелия. Как ще се развие бизнесът им като продуценти, предстои да разберем.

Яна Лютова (Мина Маркова), 13 г., е дъщерята на Йордан (Кръстю Лафазанов) и Славка (Силвия Лулчева) Лютови. Тя е умно, свободолюбиво момиче. Като по- малка, тя подражава постоянно на майка си Славка – държи се наперено и ултимативно - но сега вече, след като е навлязла в болезнената възраст на тийнеджйра, основните й проблеми и конфликти са именно с майка й. Дали ще успеят Лютови да се справят с проблемния си тийнеджър, ще разбрем по нататък в сериала.

Пламен Цеков Пацо (Христо Гърбов), е бившият собственик на кръчмата в Извор. В началото Пацо е един от най-приближените хора на Рангел Чеканов (Любо Нейков). Приятелството между двамата се крепеше на взаимни интереси – Пламен е брат близнак на богаташа Константин (Христо Гърбов), с когото Рангел искаше да правят общ бизнес. Но по-късно Рангел решава да смени жена си с по-млада и съпругата му Гълъбина се влюбва именно в нерешителния, благ и чувствителен Пацо. След техния неуспешен опит да заживеят заедно, Гълъбина се връща при Рангел, Пацо остава отново сам. Брат му Константин го излъгва и му отнема техни наследствени имоти и Пацо се отдава на идеята да му отмъсти. Става така, обаче, че вместо Константин да влезе в затвора заради всичките му далавери, той урежда така нещата, че в затвора попада невинният Пацо.

Константин Цеков (Христо Гърбов), е брат на Пламен Цеков (Христо Гърбов). За разлика от брат си, Константин е преуспял софиянец. Той се срамува от селския си произход и винаги минава набързо през Извор, но всяко негово посещение оставя отпечатък върху живота на Чеканови и Лютови.

Отец Григорий – Гришата (Ненчо Илчев) е свещеникът на село Извор. Добронамерен и уж „над нещата”, но в същото време той е дребнав, крадлив, лакомник и пияница. След като се въвлече в опасна игра с иманярската мафия, после нагази в опасните води на бизнеса с редки животни и накрая се оказа, че е продал камбанарията и иконите от църквана на Извор, отец Григорий и отлъчен от църквата. Сега той се е „снишил” и хрисим и добронамерен, моли Светия синод да го завърне в лоното на църквата, защото друго си е да живееш на сигурна заплата. Дали ще го приемат отново, не се знае...

Тагове: