С какво "условието" на Австрия за частичното приемане на България в Шенген променя мигрантската политика?

Тези 6 000 души никога няма да дойдат в България, каза Стоян Георгиев

С какво "условието" на Австрия за частичното приемане на България в Шенген променя мигрантската политика?

Реклама

Колко бежанци ще върне Австрия на България след споразумението, което двете страни подписаха като условие за частичното ни приемане в Шенген? 6 000 или 113?

От правна гледна точка, така нареченото споразумение между България и Австрия за връщане на мигранти няма никаква стойност. Такава е безусловната оценка на юристите, специализрани в бежанско право. Това е споразумение, в което България се подписва, че ще прилага закон, който България е подписала и прилага от 2007 г., каза репортерът на bTV Стоян Георгиев.

"Вторият юридически нонсенс е, че България се ангажира да приема мигранти по Дъблинското споразумение, а всъщност цялата продецура на връщнето на мигранти е 100% ангажимент на Австрия. Говори се за 6 000 бежанци за миналата година. А знаеш ли колко ни е върнала Австрия миналата година - 113 за цяла година. Тези 6 000 мигранти са виртуални", добави Георгиев.

"И това не е всичко. Тук следва въпроса къде са тези 6 000 души? Как са преброени. Да не пропускаме, че Австрия не е тяхната крайна дестинация, точно както и България. В Австрия ли са изобщо тези хора, които са свободни да се движат, както когато са в България, така и когато са в Австрия? Специалистите, които работят с мигрантите се съмняват, че тези хора изобщо са в Австрия. И тези 113 души върнати за цяла година са доказателство именно за това, каза Георгиев.

"Тези 6 000 души никога няма да дойдат в България. Австрия е можела да върне колко поиска мигранти, а е върнала 113 мигранти за мината година. Когато бъдат установени тези българи могат да отидат, където си поискат. Това, което се случва най-често е, че те се задържат сред около месец-два. От тогава са минали много повече години. Има шестмесечна процедура в Дъблинското споразумение, според което тези хора могат да бъдат върнати мигрантите. Като изтекат тези шест месеца тези мигранти не могат да бъдат върнати", обясни Георгиев.

И когато е повече от очевидно, че споразумението за частичното приемане на България в Шенген, политическото говорене за 6 000 витруални миграти е нищо повече от политическа дъвка за публиката, следва истински съществения въпрос - Защо Австрия прави всичко това? Защо не го правеше всичките тези години, когато имаше дори повече мигранти? Нидерландското вето изглеждаше принципно, последователно и беше свързано с докладите за състоянието на съдебната ни система, за ролята на главния прокурор и т.н. Когато стана ясно, че България е изпълнила условията за реформи със съдебната власт, когато падна мониторингът върху съдебната ни система, когато Нидерландия изпълни ангажимента си да вдигне своето вето, някой натисна едно копче във Виена. Кой и защо? Това ми се струва доста по-съществения въпрос. И този въпрос е политически. Той не решава иначе съществуеващия проблем с масовата миграция в Европа по никакъв начин, каза репортетър на bTV.