.

Светослав Иванов

Снимка: Ладислав Цветков

Светослав Иванов е част от екипа на bTV Новините от 2007 г., а през 2013 г. става водещ на предаването „120 минути“, което се гордее със заслужено място в зрителския топ три на най-интересните и успешни публицистични предавания у нас*. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия Изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия за разследването „Полумесец в Короната” за ислямистките движения в Лондон, награда от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за принос към телевизионната журналистика – „Златно перо” през 2016 г., трикратно е обявен за „Репортер на годината”от колегите си в bTV – през 2008, 2009 г. и 2012 г.,

Завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Журналистика”. Специализирал е в Организацията на Обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 г. Журналистическата му кариера започва в „Дарик” радио, където е репортер и водещ.

Светослав Иванов представя на зрителите на bTV ексклузивни срещи с хора от цял свят като Сесилия Саркози, Лех Валенса, Виктор Юшченко, Ахмет Давотоглу, бившият директор на ЦРУ Джеймс Уулси, бившият агент на КГБ Михаил Любимов, Рибал ал Асад, Ричард Брансън, Джордан Белфърт и много други. Негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания, сред които британския вестник „The Independent”.

Автор е на хитовия сборник с пътеписи „Там, където загинаха дърветата“ (2015) http://www.vakon.bg/tam-kadeto-zaginaha-darvetata) с пътеписи от най-горещите точки на света. Книгата влиза в класацията на най-продаваните книги в България през 2015-та година. Втората книга на Светослав Иванов – „Чудовища и будители” (2017) - събира 75 коментара от мини рубриката му, в която в началото на всяко предаване коментира най-интересните теми от седмицата http://www.btv.bg/article/za-btv/spetsialno/svetoslav-ivanov-predstavja-vtorata-si-kniga-chudovishta-i-buditeli.html.

Светослав Иванов е автор и на филмите: „Бегълци в Лондон“, „Пътят след София“, „Иран на Хомейни“, „Либия преди и след Кадафи”, „Защо тъгува Ратко Младич”, „Ромео и Жулиета от Близкия Изток” и други.

*Данни от проучване на "Маркет Линкс", проведено сред ТВ зрители на възраст 18-54 г. в периода март – април 2017