10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, предвижда законопроект

Евродепутатът Емил Радев с подробности около законопроекта за "вечните длъжници"

10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, предвижда законопроект

Реклама

600 000 български семейства имат дългове, имат и образувани изпълнителни производства и голяма част от тях не могат да платят задълженията си с години наред. Въпреки че имуществото им е отнето, продадено, те продължават да дължат и да трупат лихви. Какво е предложението на ГЕРБ и на Обединените патриоти - разказва Емил Радев.

В момента в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник, за съжаление. Човек, когато закъса икономически, остава да дължи още пари – в голяма част от случаите имуществото не стига и с годините дългът се увеличава и това може да продължи дълги години. Дори и неговите наследници, ако приемат наследството, ще продължат да дължат, заяви в студиото Емил Радев.

"Това за страна–членка на ЕС в 21 век - да няма начин да сложиш край на дълговото робство, било то чрез абсолютна давност, било чрез процедура за потребителска несъстоятелност или т.нар. личен фалит, това не може да продължава така за българските граждани, а в настоящата криза те бяха много сериозно ударени с падане на доходите", коментира Радев.

"Точно в този момент е нужно да подадем ръка на българските граждани и да можем - както държавата на десетата година се отказва от публичните задължения - има 10-годишна абсолютна давност за публичните задължения, така да въведем и 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица, изрично казваме - тези, които не са търговци", добави евродепутатът.