Адвокатската тайна гарантира, че адвокатите няма да се превърнат в доносници

Вътрешните правила са по-скоро адвокатите да бъдат предпазени от въвличането в процеси на изпиране на пари или финансиране на тероризма, заяви адв. Емил Ядков

Реклама

Адвокатите реагираха много остро преди няколко месеца на идеята да съобщават на ДАНС за свои съмнителни клиенти, защото смятат, че това ги превръща в доносници. Вчера Висшият адвокатски съвет представи проект на вътрешни правила срещу прането на пари. В студиото на "Лице в лице" коментира членът на съвета - адв. Емил Ядков, един от авторите на текста в проекта. 

"Висшият адвокатски съвет счита, че тези правила не може да бъдат приети, без да се подложат на дискусия от колегите. Тези вътрешни правила обаче, трябва да подчертая, че са в изпълнение на редица законови текстове и на европейски директиви и в никакъв случай не означава, че адвокатите ще станат доносници", каза адв. Ядков. 

По думите му те са по-скоро превенция за адвокатите да бъдат въвличани в процеси на изпиране на пари и на финансиране на тероризма. 

"В правилата, а и в самия закон е посечено, че всички данни, които адвокатът получава при установяване на правното положение на клиента за установяване на данни, които са свързани с подготовката, провеждането и приключването на едно съдебно производство, представляват адвокатска тайна и те не подлежат на разгласяване, дори и при условията на Закона за мерките срещу изпиране на пари", заяви Емил Ядков. 

"Никой на задължава адвоката да съобщава на органите за това, че вероятно има съмнение за изпиране на пари. Проблемът е, ако адвокатът бъде набеден, че участва в такъв процес, то тогава той следва да установява, че е спазил тези правила, за да се предпази - себе си или своя клиент от изпиране на пари или финансиране на тероризъм", заяви още един от авторите на текста. 

Подробности вижте във видеото!