Александър Симов: Всеки път, когато се гласуват промени в Изборния кодекс, се стига до парламентарен хаос

"Хартиената бюлетина ще върне повече хора пред урните", заяви в „Лице в лице“ депутатът от БСП

Реклама

Хартиената бюлетина ще върне повече хора пред урните. Това заяви в предаването „Лице в лице“ депутатът от БСП Александър Симов.

„Всеки път, когато се гласуват промени в Изборния кодекс, се стига до парламентарен хаос. Най-накрая, когато се разнесе политическата пушилка, се разбира каква точно е процедурата за гласуване. Да, това е дефект на българската демокрация. Ние затова отдавна настояваме този кодекс да се пипне един път за винаги, но това да се направи на спокойствие, така че системата да се перфекционализира. Ние обаче се намираме в една каскада от кризи, която очевидно ще завършва всеки път с ремонтиране на изборните правила“, каза той.

Александър Симов заяви също така, че чрез машините се реши проблема с невалидните бюлетини, но това не доведе до справянето и с корпоративния (купения) вот. Той е изненадат, че част от партиите не се притесняват от драматично ниската избирателна активност.

„Нормално е всяка партия да следва своите вътрешнопартийни интереси, както това направиха „Демократична България“, „Има такъв народ“ и дори формацията на Мая Манолова премахнаха ограниченията за секциите в чужбина, надявайки се, че ще станат първа политическа сила сред българите зад граница. След това се вида, когато пушилката слегна, че първа политическа сила в чужбина е ДПС“, коментира още той.

Последни

Реклама