Арх. Борислав Игнатов: Авторите на паметника на Съветската армия казват, че не биха направили монумента, ако не са били принудени

Архитект Игнатов реши да предложи проект за преобразуване на паметника на Съветската армия в монумент "България над всичко"

Арх. Борислав Игнатов: Авторите на паметника на Съветската армия казват, че не биха направили монумента, ако не са били принудени

Реклама

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, има предложение за нова визия на Паметника на съветската армия в София, за който се спори от години. Има и решение за премахването му от началото на 90-те години, но демонтажът все се отлага.

Той предлага монументът да е с герба на държавата и надпис „България над всичко”, както и камбана, която да бие на всеки час.

Според Игнатов демонтирането на този монумент, който е най-високият в София, ще е трудно и ще доведе до замърсяване. Затова той предлага да се използва постаментът, като на него се поставят гербът и камбаната.

Неговото предложение за преместване на сегашната композиция с руски войници в пространството между парк-хотел „Москва” и руското посолство. По думите му там композицията ще е по-добре осветена от слънцето.

Архитектът уточни, че под „България над всичко” има предвид България над личните интереси, а не над другите държави.