Аркади Шарков: До края на годината се очаква 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България

Шарков бе категоричен, че вече няма карантина за болните от коронавирус

Аркади Шарков: До края на годината се очаква 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България

Реклама

"Електронната рецепта ще влезе в сила до края на октомври. Не мога да кажа конкретна дата, малко се забавя", каза в предаването "Лице в лице" Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

„До края на годината се очаква 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България. Това е ъпдейтнатата ваксина, която се поставя веднъж. Те са заплатени миналата година. В началото на октомври се очакват около 370 хил. грипни ваксини. Те се заявяват от личните лекари", добави той.

Шарков бе категоричен, че вече няма карантина за болните от коронавирус.

Шарков коментира и това защо са изчезнали животоподдържащите лекарства. „От една страна имаме две войни – в Украйна и търговката война между САЩ и Китай. Това под една и друга форма изменят всички линии на доставки по света. В следствие на инфлацията се покачват цените на прекурсорите, на различните типове продукти, които се използват в производството на този тип лекарства. Липсват и алуминий за станиол, стъкло за ампули. Това забавя и производството на лекарствени продукти. В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа“, добави той.