Асен Василев и Любомир Каримански в дебат за поскъпването на горивата

Гледайте във видеото

Асен Василев и Любомир Каримански в дебат за поскъпването на горивата

Реклама

„Декларацията на Кирил Петков е с абсолютно вярно съдържание, той си е върнал паспорта, отказал се е нотариално заверено от своето гражданство“, посочи в предаването „Лице в лице“ Асен Василев. Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента Румен Радев в частта, в която назначава Кирил Петков за служебен министър на икономиката, заради неговото гражданство.

„Юристите в страната са разделени, Конституционният съд също не взе единодушно това решение, никой не може да каже какво е било вярно или невярно“, каза Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

„Не можем да си позволим да коментираме решение на Конституционния съд, това решение трябва да се уважава, за да има правов ред“, коментира и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

„За нас по-важно е това, че ние бяхме първата политическа сила, която предложи в предния парламент да може гражданите с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, да могат да бъдат министри. В Европа масово хора с двойно гражданство могат да заемат такива постове“, отбеляза Каримански.

По повод поканата за дебат, която отправи към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Асен Василев обясни, че може да докаже неефективно използване на 8 млрд.

„Борисов каза, че съм неграмотен, защото той не разбира как едни 8 млрд. на година изчезват от държавната хазна. За това го поканих на дебат – да му обясня с всички данни, които събрахме в Министерството на финансите и в другите министерства, как точно 8 млрд. на година изчезват и къде изчезват“, каза Василев.

Според Любомир Каримански вероятно има такива кражби. „За мен по-притеснителното е например, че за 2016 г. например имаме едни 10,5 млрд. в НАП, които не са събрани“, отбеляза той.