Асен Василев: Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ

Той определи като непрофесионално изказването на неговите опоненти, че за високата инфлация е виновна финансовата политика на кабинета “Петков”

Реклама

"Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ. Това се прави с една единствена цел да се плашат българските граждани. Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Асен Василев в предаването "Лице в лице".

Той определи като непрофесионално изказването на неговите опоненти, че за високата инфлация е виновна финансовата политика на кабинета “Петков”. 

"Това, което те казват: вдигнаха се доходите на хората, и тъй като те имаха повече пари цените се вдигнаха, защото няма достатъчно стока. При нас обаче е така ние внасяме 70% от месото от Европа, внасяме 50% от зеленчуците, 45% от яйцата внасяме от Европа. Цените в българските магазини зависят от това какви са цените в Европа. Колко пари трябва да раздадем на българските граждани, за да се вдигнат цените? Цената се вдига, защото скочиха производствените разходи”, каза Василев.

По думите, ако се види инфлацията като числа в Източна Европа у нас тя е най-ниска. “В страните в еврозоната инфлацията е по-ниска, защото са по-богати и храните им са по-евтини. Инфлацията е висока, защото се напечатаха пари по време на COVID пандемията, които се развъртяха в Европа”, смята той.