Асена Сербезова: Средната цена на новите оферти за щадящи бързи тестове е с 30% по-ниска от предишните

"Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол", обясни здравният министър

Асена Сербезова: Средната цена на новите оферти за щадящи бързи тестове е с 30% по-ниска от предишните

Реклама

При учениците ще се действа локално и няма да има масово преминаване към онлайн обучение. Това заяви в „Лице в лице“ здравният министър Асена Сербезова. Тя обясни, че здравните власти ще затягат мерките на база многофакторен анализ – брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

„Според Плана противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол“, обясни здравният министър. 

Сербезова посочи, че по отношение на липсата на медикамента „Салбутамол“ – има доставка на 25 хил. опаковки. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки „Пулмикорт“. По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

Относно проверката за доставка на бързи COVID тестове з учениците, министърът заяви: „Тече вътрешен одит на процедурата, не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, подготвена обаче от същия екип“.