Боил Банов за колекцията на Божков: Законосъобразни са 212 предмета, регистрирани 2009 г.

Никой не е правил опити за изнасяне на предмети от колекцията на Божков в чували или кашони, отбеляза още министърът на културата

Реклама

Главният прокурор Иван Гешев възложи на министъра на културата Боил Банов да провери и изясни обстоятелствата около произхода, придобиването, идентифицирането и регистрацията на предметите, стопанисвани от фондация "Тракия", собственост на хазартния бос Васил Божков, и изложени в частния му музей.

"Всичко ще проверяваме – документи, наличности, съчетание между документи и наличности, собственик, защото само една малка част се водят на фондация "Тракия", останалите предмети се водят на физическото лице Божков. Всичко, което има в нашите музеи през годините, искано за идентификация или реставрация, пълна цялостна проверка 11 години назад, която да покаже много ясно каква стойност имат тези предмети, представляват ли културна ценност, от какво значение са, как са придобити, извършено ли е с тях това, което законът предвижда и всички действия на органи, които са съдействали. В рамките на два месеца трябва да направим пълна картина на това какво е придобито през годините и как е придобито", поясни министърът на културата Боил Банов в предаването "Лице в лице".

"Законосъобразни, спрямо българското законодателство, са 212 предмета, регистрирани 2009 г. след направен анализ. За останалите, хиляди, предмети не мога да кажа същото. Ще съберем цялата информация и ще направим пълен анализ, за да може да предоставим информация, която да помогне да се решат нещата", допълни той.

Вижте във видеото какво каза министърът на културата Боил Банов и по отношение на третата българска изложба в Лувъра.