Цветелин Кънчев: Агресията и популизмът пораждат радикализация

Според Александър Сиди големите партии в България нямат интерес от случване на циганската интеграция

Цветелин Кънчев: Агресията и популизмът пораждат радикализация

Реклама

Така наречената „стратегия срещу циганизацията“ отново разбуни духовете. Професор Христо Смоленов заяви, че тази, която е внесена в Министерски съвет, не работи и застрашава националната сигурност и вместо нея трябва да се приеме тази стратегия, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов. Според Смоленов има проблем с радикализацията в ромската общност.

„Стратегията е един документ, концепцията е друг. Концепцията, която Каракачанов предложи, е за справяне с проблема с маргинализираните групи, голяма част от които са в циганските гета. Концепцията е идеята за справяне с проблема, а стратегията е държавната политика в тази посока. Не може да се приеме стратегия, без да се приеме концепция. Това е нашият аргумент“, каза Александът Сиди от ВМРО в „Лице в лице“.

Според него основният проблем, че в концепцията се споменава думата цигани и затова не се приема. „В концепцията се казват няколко простички неща: образование, това е основното, спирането на изплащането на социални помощи за тези хора, без да имат никаква друга реализация. Плащаме помощи, но до време. Като не искат да работят, не може да получават цял живот помощи“.

„Нямам конкретни наблюдения за масово радикализиране на общността. Може би в турскоговорещите райони може да има такива моменти, но най-малкото би трябвало политици да правят такива изявления, това е работа на експертите по сигурност и правораздаващите органи. Всички сме против радикалите“, заяви Цветелин Кънчев от „Евророма“.