Цветлин Йовчев: Очакванията на Денков са, че ДАНС ще е персонално лоялна към него, а тя трябва да я лоялна към Конституцията и законите

Според него премиерът не познава Държавната агенция за национална сигурност и ѝ възлага несвойствени дейности

Цветлин Йовчев: Очакванията на Денков са, че ДАНС ще е персонално лоялна към него, а тя трябва да я лоялна към Конституцията и законите

Реклама

„Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването на министър-председателя е неподготвено и емоционално, което няма общо с нормативната база“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„Имаме действие на зам.-министъра на електронното управление, когато на 25 октомври той реактивира процедурата по създаване на кода за машините. Това действие не е законово регламентирано, но и няма никакво логично обяснение. Това е отразени в справката на ДАНС“, обясни той.

Йовчев припомни, че управляващите са възложили на ДАНС да извършва контрол върху процеса за сертифициране. 

„В изпълнение на това задължение ДАНС трябва да установи всяко събитие и да уведоми за него по компетентност. ДАНС предоставя на компетентния орган ЦИК, който да вземе решение“, допълни бившият председател на ДАНС.

ДАНС е предоставила справката и на министър-председателя, тъй като нарушението е в Министерството на електронното управление. Трябвало е да се извърши проверка и ако се потвърдят фактите, трябвало е да наложи санкции спрямо този зам.-министър, който е компрометирал процеса по сертифициране на машините и въз основа на този факт е създал основание да се наруши доверието на избирателите в машините“, добави още Цветлин Йовчев.