Д-р Брънзалов: Отварянето на ресторантите остава на последно място в отпадането на мерките

„Децата обаче много се измъчиха, ще срещат трудности със завършването, психологически също не са добре нещата, и за техните родители“, отбеляза д-р Брънзалов

Д-р Брънзалов: Отварянето на ресторантите остава на последно място в отпадането на мерките

Реклама

Обичайно в четвъртък Щабът за борба с коронавируса оповестява последни мерки, свързани с пандемията. Ще се забранят ли шлемовете? Как ще гласуват карантинираните? Къде трябва да се запишем, ако искаме да бъдем ваксинирани? По тези и повече въпроси ще говорим в студиото на "Лице в лице" с д-р Николай Брънзалов.

Маската е най-препоръчителното защитно средство срещу коронавируса, посочи д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на Националния оперативен щаб, в предаването „Лице в лице“.

„В началото имаше недостиг на маски и се тръгна с шалове, шлемове, които придобиваха все по-странна форма и размери. Шаловете и шлемовете не са сериозна защита срещу вируса. Маските са с различна степен на защита, основната им роля е да пазят нас от околните и обратното“, подчерта д-р Брънзалов.

Според него отварянето на ресторантите остава на последно място в отпадането на мерките, защото там е най-висока опасността от заразяване.

„Разпускането на мерките се прави след анализ. Ние не сме за затварянето на бизнесите просто ей така“, посочи д-р Брънзалов. 

Според лекаря училищата също са едно опасно място.„Децата обаче много се измъчиха, ще срещат трудности със завършването, психилогически също не са добре нещата, и за техните родители“, отбеляза д-р Брънзалов.

За отварянето на фитнесите, той посочи, че във фитнеса има възможност да се спазва по-голяма дистанция, отколкото в ресторанта. Ако цифрите със заболелите се подобрят, мерките ще бъдат разхлабени допълнително, увери той.

Който иска да се ваксинира срещу коронавируса, трябва да потърси личния си лекар и да заяви желание, припомни зам.-председателят на БЛС. По думите му пациентите с хронични заболявания би трябвало да са с приоритет, като това е посочено и в Националния ваксинационен план. 

Да изчакаме кратката характеристика на ваксината на „АстраЗенека“ и тогава да коментираме дали тя не бива да се прилага на хора над 65-годишна възраст, призова той.

Вижте целия разговор във видеото.