Д-р Николай Михайлов: COVID-19 е една планетарна обучителна програма за това как трябва да се живее

„Проблематиката на един свят, който живее с отрицание на реалността, не може дълго да пребъдва без да изживее събития, които ще поднесат под носа му неизбежното за размишление“, обясни още психиатърът

Реклама

Този коронавирус попадна в зоната на по-общата несигурност, посочи в предаването „Лице в лице“ психиатърът д-р Николай Михайлов.

„Светът през последните десетилетия преживя няколко труса, включително и финансов. Преживя и голяма несигурност с разстройството на глобалния ред – хегемонията на САЩ е оспорвана много решително от Китай. А и самият хегемон – САЩ, са в упадък, Америка е разцепена поне на две, разделението нараства и не е ясно какъв ще е изходът", отбеляза той.

„Проблематиката на един свят, който живее с отрицание на реалността, не може дълго да пребъдва без да изживее събития, които ще поднесат под носа му неизбежното за размишление“, обясни още психиатърът. 

Според него COVID-19 е една планетарна обучителна програма за това как трябва да се живее и какво става със западния свят и светът изобщо. 

„Основната специфика на това, което ни връхлетя, е че ние знаем много малко за него. По тази причина реагирахме самозащитно – панически. Някои не глупави хора обявиха тази паника за съвсем естествена, предвид условията на възникване и естеството на причинителя“, отбеляза психиатърът. 

По думите му липсата на тревожност не е добър атестат. „Това е нещо квазидебилно и не много интелигентно. Декларативното безстрашие не е и вежливо“, отбеляза още д-р Николай Михайлов.