Д-р Николай Михайлов: Казусът "Полфрийман" е идеологически

"Този човек се счита за жертва, а не за убиец"

Реклама

Гост на Цветанка Ризова в студиото на "Лице в лице" е психиатърът д-р Николай Михайлов. Повод за поканата е разединението в обществото по няколко конфликтни точки - освобождаването на Полфрийман от една страна и от друга - опитът да бъде овладяно БНР чрез освобождаването на Силвия Великова и по този начин да бъде притъпен всеки опит за критика.

"Апелативният съд също принадлежи в широк смисъл на този менстрийм на либералното правосъдие и на либералната идеология в България, без всякакво съмнение, г-н Калпакчиев е от тези среди. Това прави от казуса не само юридически в същината си, но и идеологически, той е силно идеологизиран. Не толкова даже политизиран, колкото идеологизиран. Оценката за извършителя, за това какво се е случило, за степента на провинението, за качеството на присъдата е свързана с теологическия ракурс, начина, по който се преживява тази присъда от гледана точка на идеологията.

Ето какво се случва: този човек е освободен, защото покрива критериите за освобождаване, ключовият критерий е осъзнаване на извършеното, дистанция и покаяние за извършеното. най-големият парадокс и най-голямата слабост на решението на съда е, че този човек се е поправил. Този човек не се е поправил, защото той не е ревизирал възгледа си към събитието. Той няма психология на виновен на никакъв етап. Той не признава, че е убиец. Той се счита за жертва, а не за убиец. Това е много голям лапсус според мене. Сега всеки, който отбранява прословутото статукво на прокуратурата и правосъдието, ще каже "Ето ги тези с тяхната идея за либерално правосъдие, с тяхната странна представа, че жертвата е виновна, че убиецът е невинен". 

Вижте какво още каза по темата д-р Михайлов, както и за опитът да бъде заглушено БНР, във видеото.