Д-р Петър Москов: Трябва да говорим за доказателства и за факти, а не за това кой какъв авторитет има

Реклама

Д-р Петър Москов беше здравен министър в предишно правителство на Бойко Борисов. Той е в студиото на "Лице в лице", за да коментира тезата за двете гледни точки, които се оформиха в лекарските среди, развитието на пандемията и облекчаването на мерките. 

"В последните седмици се загубихме в разговори за детайли, загубихме връзката причина-следствие. В някоя хубава книга беше казано "Нещастието ще ни покаже кои сме всъщност. Болестта, като форма на нещастие, ще ни покаже кои сме."

Масово тестване на ранен етап, преди голяма част от населението да се е срещнала с коронавируса, е абсолютно излишно, защото дава фалшиви резултати. Ако нивата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7% тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока.

Това заяви анестезиологът и бивш здравен министър д-р Петър Москов.

За „Лице в лице“ той подчерта, че ако 2% от българското население се е срещнало с инфекцията, то при 80% точност и 98% специфичност на бързите тестове резултатите ще покажат 52,3% достоверност.

По думите му ранното вземане на ограничителните мерките у нас и стратегията за това по какъв начин да се диагностицира и ограничава заболяването са правилни решения на държавата.

„Правителството обаче не обяви по грамотен и аргументиран начин защо въвежда мерките. Доброто управление е да обясниш и да поставиш ясни цели и в преследването им да направиш всички хора съпричастни. Трябва час по-скоро да се представят ясни маркери, от които да последва промяна в мерките“, обясни бившият министър.

Според него едно от малкото неща, в които европейците намират съгласие е опазването на човешкото здраве.

„Убеден съм, че огромното мнозинство от българите споделя това. Оттам нататък, ако всички сме обединени от това, трябва да разберем къде се разделяме“, коментира д-р Москов.

Той определи две посоки, за които трябва да се води дебат – има ли заплаха и колко тежка е тя и какви мерки трябва да се предприемат. Анестезиологът беше категоричен, че заплаха има и нейното съществуване не подлежи на субективно усещане. Според него трябва да се вярва на изведените факти и като пример даде повишените нива на смъртност при заразени с COVID-19 извън България.

„Вирусът няма собствен живот. Той копира нашето социално поведение. В Скандинавските страни хората си ходят на гости с 1 седмица предупреждение, а и са много по-рядко населени. Начинът им на живот определя някаква базова социалната дистанция. Ние, ако не отидем да питаме съседа как е, не сме същите“, коментира той.

Вижте цялото участие на д-р Петър Москов във видеото.