Д-р Виткова: Парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице

Д-р Николай Болтаджиев, който е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, заяви че има нужда от реформи в здравната ни система

Д-р Виткова: Парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице

Реклама

Държавата е абдикирала напълно, защото решихме, че търговският статут на лечебните заведения, ще реши всички проблеми. Не става така. Никой икономист не би си позволил да твърди, че здравната система е един класически пазар. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

По думите ѝ здравеопазването е елемент от националната сигурност на една страна.

„Всяка година парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице. Не може да строим болница след болница в няколко града в страната, а цялата останала част на страната да е без сериозна медицинска помощ, без кадри“, добави д-р Виткова.

Според нея държавата трябва да си влезе в ролята на автор на модела и на регулатор и контрольор в изпълнението на всички решения.

Д-р Николай Болтаджиев, който е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, заяви че има нужда от реформи в здравната ни система.

„Държавата свръхгрегулира, политиците и много хора трябва да разберат, че здравеопазването не е социална дейност. То се подчинява на икономически механизми. Здравеопазването е стопанска дейност, болниците са стопански предприятия“, каза той.