Д-р Владимир Сотиров: Политиката на страха беше възприета като основна официална държавна политика

„Страхът и силните емоции не са добър съветник, те са токсични за здравия разум“, заяви психиатърът

Реклама

В "Лице в лице“ разговаряме с д-р Владимир Сотиров за ограниченията заради COVID-19 и отражението им върху психичното ни здраве.

„Съмнявам се, че тази лудост, която се разгръща в нас, чрез нас, покрай нас, че тя ще ни засегне по някакъв траен и устойчив начин и ще остави дългосрочни поражения“, отбеляза психиатърът.

Връщането на маските д-р Сотиров определи като „нелепа заповед, която няма никаква друга цел, освен да се демонстрира власт през този жест, а не да се практикува грижа за хората“.  

Разминаването между думи и дела у лидерите, Владимир Сотиров коментира с думите: „Тази неконсистентност, вътрешна некохерентност на посланието прави така че посланията на лидерите много да олекват“. Повод за този коментар бе появата на премиера Борисов без маска в църквата в Рилския манастир, след като предишния ден бе имал среща с Щаба по повод ситуацията и необходимостта от затягане на мерките.

„Страхът и силните емоции не са добър съветник, те са токсични за здравия разум“, каза д-р Сотиров.

„За мен това беше една злоупотреба с хората, масово разболяване, една масова невроза в българите се внедри от политиката на страха, която беше възприета като основна, официална, държавна политика. И за мен това е голям проблем, клиничен, като психиатър го казвам. За мен това беше огромна щета, нанесена от управляващите върху хората като цяло“, отбеляза още психиатърът.