Деница Сачева: Около 92 000 души загубиха работата си в следствие на коронавируса

Реклама

Какво се случва във Видин? От къде идва проблемът, спазени ли са всички мерки, които предписва щабът, когато става въпрос за домове за възрастни хора и хора с увреждания?

Видин се превърна в огнище на коронавируса, защото там инфекцията беше изпусната. Това каза в „Лице в лице“ социалният министър Деница Сачева. Тя потвърди, че днес положителни проби за COVID-19 са дали 15 души в дома за възрастни хора в Кула, заразени са и около 10 души обслужващ персонал. 

„Започнахме масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. Над 17 хил. теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът – почти 2500 души“, каза Сачева. 

Тя уточни, че днес в Радомир има четири случая на заразени с коронавирус социални работници. По думите ѝ са осигурени предпазни средства и непрекъснато са давани инструкции за работа. 

„В момента разделяме болните от здравите, в Кула имаме проблем, защото там има недостиг на персонал – повечето от тях са заразени, Ще видим дали е възможно да командироваме други социални служители. Ще съдействаме на общините“, допълни тя. 

Сачева обясни, че около 92 хил. души у нас са загубили работата си вследствие на икономическата криза заради пандемията. Тя уточни, че близо 20 хил. пък са започнали работа, предимно в социалната сфера, здравеопазването и общинските дружества. 

„132 хил. души ще запазят работата си благодарение на мярката „60/40“. Към момента има над 9000 заявления средства по схемата. Има музеи, театри, автомобилни къщи, мебелни фирми и др. Основно малък и среден бизнес, манипулативно е да се казва, че мярката обслужва конкретен бизнес“, уточни Сачева. 

Социалният министър коментира, че срокът за кандидатстване по схемата ще бъде удължен до 30 юни. Тя заяви, че за определени сектори, които са по-засегнати от кризата, може да се мисли за промяна в съотношението. Тя коментира и еднократната помощ за родители с деца до 14 г., които са безработни. 

„Разбирам, че за много хора мярката е недостатъчна, но все още няма яснота какво ще се случи с детските градини, все още се правят проучвания. В повечето европейски държави след 1 юни се предвижда либерализиране на режима. Ако се вземе друго решение – ще се вземе мярка за подпомагане на родителите“, посочи Сачева и допълни, че в средата на май ще има яснота по този въпрос. 

Относно хората с увреждания, Сачева заяви, че се предвижда да отпаднат таксите за социални услуги по време на извънредното положение. Тя допълни, че предстои от 1 юли пенсиите да бъдат индексирани, като минималната ще стане 250 лв.