Деница Златева: Лаура Кьовеши не е вълшебникът, който ще прави разследвания в националните държави

"Не е редно управляващата партия да назначава, човека, който ще я проверява"

Реклама

15 882 подписа с искане за промени в НПК за отмяна на бързото производство при тежки престъпления внесоха депутатите от БСП. Гост по тази тема в студиото на "Лице в лице" е Деница Златева, заместник-председател на БСП.

"Позицията на БСП е осъзната, а не е търсене на краткосрочен политически ефект, защото наши представители се срещнаха няколко пъти и с жителите на село Сотиря и с други пострадали от бързото производство. Когато има обществен натиск и нагласа за такава промяна, в крайна сметка политиците и законодателния орган, естествено в диалог и с представители на съдебната власт, трябва да намерят онова решение, което да остави хората с усещане за справедливост."

Относно изборите за нов европейски прокурор, който най-вероятно ще бъде румънката Лаура Кьовеши, Златева заяви, че в рамките на ЕС има злоупотреби в значителни размери. Най-често те са съсредоточени в европейските средства и програми, както и в ДДС.

"В рамките на правомощията на Европейската прокуратура е да разследва злоупотреби със средства, но преди това тя трябва да бъде структурирана. Ясно е, че г-жа Кьовеши ще бъде европейски прокурор и БСП я подкрепя, но Лаура Кьовеши не е вълшебникът, който ще прави разследвания в националните държави. Съгласно процедурните правила и структурата на Европейската прокуратура, всяка държава-членка има по един евопейски прокурор на централно ниво в Люксембург. Ние много без публичен дебат и тихомълком, на 14 март правителството определи тримата потенциални кандидати, които могат да заемат мястото на този български европейски прокурор. Предстои да бъдат избрани двамата български прокурори, които ще разследват тук на терен. Тук ние искаме ясни критерии, на които трябва да отговарят двамата кандидати. За момента няма яснота кой ще ги посочи."

По думите ѝ левицата ще внесе предложение, чрез което кандидатът за председател на КПКОНПИ да бъде назначаван от президента, тъй като настоящият орган е в "безтегловност".

"Не е редно управляващата партия да назначава, човека, който ще я проверява. Искаме баланс и да няма конфликт на интереси", изтъкна тя.