Десислава Танева: Всеки, който има амбиции да бъде добър управленец, трябва да представи и убеди обществото с програма, че може да го прави по-добре

Подпомогнахме фермера, чиито крави се отровиха, с 307 000 лв.

Реклама

Фонд „Земеделие“ преведе пари на фермера, чиито крави се отровиха след водопоя при река Марица.

„Добре, че той беше регистрирал животните си в системата и се беше регистрирал като земеделски производител. Това ни позволи да го подкрепим с малко над 307 000 лв. Парите бяха преведени днес, надявам се утре той да ги получи“, обясни в предаването „Лице в лице“ земеделският министър Десислава Танева.

Употребата на пестициди – контролът

Прокуратурата започна да проверява за използването на пестициди. В тази връзка земеделският министър коментира, че органът, който контролира спазването на законодателството в областта на използването на препаратите за растителна защита, е БАБХ. Там има ясно разписани правила и при нарушаването им има съответните санкции.

„Миналата седмица се прие изменение в Закона за растителна защита. Той ще позволи да се изгради система на електронни дневници за влагането на препаратите за растителна защита, включително регистрация на всички оператори и много по-строг режим. Вярвам, че с изграждането на подобна система чувствително ще се подобри контрола“, обясни Десислава Танева.

Житната реколта и цената на хляба

Десислава Танева потвърди данните, че около 25% по-лоша е реколтата от пшеница тази година. Добивът е 4,6 милиона тона.

„В началото прогнозирахме около 4,9 милиона тона. За изхранване на населението за хляб в България, както и за фураж, са необходими 1,5 милиона тона пшеница. Ние влизаме и с преходен остатък от близо 300 000 тона“, поясни Танева във връзка с опасенията, че хлябът ще поскъпне.

По думите на земеделския министър по-лошият добив е заради засушаването в няколко области в Източна България.

„Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, частично Ямбол и Стара Загора са областите с рекорден спад на добивите на пшеница“, допълни Танева.

Протестите и властта

„Не смятам, че протестите са форма на граждански диалог. Не смятам, че институциите не трябва да си говорят помежду си. Всеки, който има амбиции да бъде добър управленец, трябва да представи и убеди обществото с програма, че може да го прави по-добре. Народът решава“, каза земеделският министър.

Тя е на мнение, че при условие, че ни очакват много трудни месеци заради кризата с коронавируса, за което говорят тревожните данни, които излизат непрекъснато, е уместно да има предсрочни избори.

„Не мисля, че когато нещо се прави с всички средства, включително и непозволени, това може да доведе до по-добро“, допълни Танева.