Добромир Гущеров: Приватизацията в България е феномен, който не е добре изследван и представен

Бизнесменът Добромир Гущеров разказа и каква е историята на приватизацията в условия на преход през неговия поглед

Реклама

По думите на Добромир Гущеров при полагането на основите на частната собственост, на българските фирми е било забранено да имат повече от 10 работници и външнотърговска дейност. Той обясни, че българската икономика преди 10 ноември 1989 г. е била разделена на предприятия и външно-търговски дружества. Предприятията са се снабдявали със суровини и материали чрез тези дружества.

„След като падна тази забрана, първата приватизация в България беше на едни бележници с визитни картички. Така стана, че тези предприятия не можеха да функционират, тогава служителите просто си взеха визитниците и си тръгнаха. Същите хора, които излязоха продължиха своята дейност, но вече като частни фирми. Първата приватизация беше на контактите, после продължи с приватизацията на дългове“, уточни бизнесменът.

Гущеров предпочита да бъде представян като „първият частник“ и д-р по икономика. Бил е част от бизнес клуб „Възраждане“, в който членуват само едри бизнесмени – Васил Божков, Емил Кюлев, Илия Павлов, Борислав Дионисиев и др. Основан е през 2001 г., когато премиер е Симеон Сакскобургготски. Гущеров е бил още народен представител и зам.-председател на Националния осигурителен институт, от квотата на работодателите.