Добромир Живков и Любомир Стефанов за първите дни на новата власт

Коментар за рокадите в МВР и държавните дружества

Добромир Живков и Любомир Стефанов за първите дни на новата власт

Реклама

„Започваме да губим общата посока, в която се движим, по-скоро общата ситуация, защото аз не знам дали се движим реално. Ние понастоящем сме някъде около 2 години назад. Защото имаме политически сили, които искат да задържат своята власт, да запазят статуквото, а едновременно с това имаме и други политически сили, които искат да намалят тази власт, която се е разпростряла не чисто политически, а в редица обществени институции.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ социологът Добромир Живков за предстоящите избори 2 в 1 у нас. Заедно с политолога Любомир Стефанов обясниха механизмите на управлението в страх и до какво водят последните рокади на политическата сцена у нас. 

„Цели се умишлен хаос да се създаде. Част от статуквото не желае да бъде част от миналото, от задната страница на историята, а иска да бъде и следващата такава – да бъде час от бъдещето.“ каза политологът Любомир Стефанов.

По думите му способите, които се използват на българската политическа сцена са неработещи и водят до ниска избирателна активност. Това са липсата на политическа култура и на уважение към политическите съперници, както и използването на лични нападки, вадене на мръсни ризи или използване на бухалки.

„Трудно е да се прогнозира, защото времената са изключително динамични. Връщайки този хаос и Алековото „всички са маскари“ може значително да повлияе негативно на избирателната активност. Може да демотивира и без това неголямата част от българското общество, които все още гласуват“, коментира и Добромир Живков.

„Допълнителното принизяване на политическия разказ, допълнителното битовизиране на политическите битки и превръщането им в кални борби, води до това – българите да си кажат , „Всички са еднакви, аз няма да ходя да гласувам“, или дори „Аз ще отида да гласувам с вот „не подкрепям никого“, това е вот, който обаче също се повишава“, обясни още той.