Доц. Aнгел Кунчев: В края на следващата седмица ще дадем възможност за отваряне на детските градини

Но те в никакъв случай няма да почнат на 100%. Първо не е препоръчително - ние искаме да са по-малки групите, доколкото това е възможно, второ около 30-40% от родителите няма да пуснат децата си нито на ясла, нито на градина, смята той

Реклама

"В края на другата седмица е възможно някои детски градини и ясли да отворят. Всичко обаче ще зависи от епидемиологичната обстановка, защото ситуацията у нас продължава да е много динамична", каза в предаването "Лице в лице" доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"Отварянето ще бъде поетапно, ще опитаме с по-малки групи и при спазване на всички правила", уточни той.

"Ако има случай на заразено с коронавирус дете, градината ще бъде карантинирана. Това означава там да не влизат нови деца подобно в ситуациите с варицела и скарлатина", обясни доц. Кунчев.

По отношение на отварянето на фитнесите той е на мнение, че ако там се спазва физическото отстояние, няма струпване на много хора и се поддържа висока личната хигиена, няма разлика в това дали човек е в сауна, басейн или фитнес.

Във връзка с отварянето на моловете доц. Ангел Кунчев обясни, че до това решение се е стигнало заради търсеното на баланс.

Вижте целия разговор във видеото.