Доц. д-р Рада Маркова: Прекалено много се химизират българските деца

Доц. Маркова е категорична, че COVID-19 няма да изчезне

Реклама

През последните дни лекарите във Великобритания съобщават за болни деца с опасни симптоми, които може да бъдат свързани с коронавируса. Симптомите са подобни на синдромът на Кавазаки - възпаление, при което кръвоносните съдове в цялото тяло се възпаляват. Голяма част от децата с тях обаче са с отрицателни тестове за вируса. 

Родителите трябва да бъдат спокойни, защото изследвания, направени в САЩ и Китай, показват, че при голям процент от децата заболяването протича много леко, заяви педиатърът пулмолог доц. Рада Маркова в „Лице в лице“.

Според китайското проучване само при 5% от децата са се проявили тежки симптоми на болестта и при 0,5% се е наложило използването на респиратор за вентилация.

„Неясен е този феномен за лекото протичане на COVID-19 при децата“, заяви доц. Маркова.

Една от теориите е, че при малките деца няма достатъчно развити ACE рецептори, за които да се закрепи коронавируса, разкри пулмологът.

Коронавирусната инфекция е единствената, която предизвиква толкова разнопосочни мнения и теории сред лекарите, смята доц. Маркова, но е категорична, че COVID-19 няма да изчезне.